Dirk Van der Maelen (SP.A)
Volledig scherm
Dirk Van der Maelen (SP.A) © photo_news

OPINIE: "Iemand liegt over de aankoop van de nieuwe straaljagers, alleen weten we niet wie"

“We zullen elke steen omdraaien”, “het onderste uit de kan halen”, “een audit bestellen”, belooft de minister van Defensie plechtig", stelt Dirk Van der Maelen (sp.a) in deze Opinie: "Het is een dooddoener van jewelste die vandaag in de Wetstraat veel te veel de maat der dingen bepaalt. Een dooddoener die dient om tijd te winnen. Of anders gezegd: een ultieme poging om alles opnieuw onder controle krijgen en koste wat het kost toch dat contract van 15 miljard te ondertekenen. Maar iemand liegt over de aankoop van de nieuwe straaljagers, zoveel is zeker. Alleen weten we niet wie. Het kan een minister zijn, het kan een generaal zijn. Het wordt nu zaak er streng op toe te zien dat die “audit” niet even wankel is als de procedure voor de vervanging van de F-16’s zelf.

170 reacties

  • luc vansevenant

    6 jaar geleden
    Ik lig in ieder geval niet wakker van dat f16 gedoe . Voor oppositie een middel om meerderheid in discrediet te brengen, meer niet.
  • Luc Vertessen

    6 jaar geleden
    Bij begin tweede wereld oorlog had België ook vliegtuigen van 35 jaar oud. Tweedekkers : die als vliegende schietschijven door de Duitsers uit de lucht werden geschoten. Als we dan toch geld moeten uitgeven , liever aan iets nieuws. Luc Vertessen
  • Marc Camp

    6 jaar geleden
    Ach wat stampt rechts weeral wild in het rond als een kip zonder kop. Ze weten niets van wat er ooit vooraf ging en zoeken dat ook niet op. Ze wachten liever op de grote heilige paus van ‘t schoon verdiep in Antwerpen. Zijn woord blijkt wet te zijn.
  • Roger Declercq

    6 jaar geleden
    Nu miljarden uitgeven om de huidige toestellen langer te laten vliegen, om later toch nieuwe vliegtuigen te moeten kopen die dan terug duurder uitvallen. Bovendien kunnen de huidige toestellen, wanneer de nieuwe geleverd worden, verder verkocht worden aan een betere prijs dan binnen enkele jaren. Dat was toch ook het geval bij de vroegere F-104 Starfighter.
  • Erwin Lauwens

    6 jaar geleden
    In de Amerikaanse woestijnen staan nog een hoop afgedankte vliegtuigen uit WO II, zijn die niet goedkoper dan F-35? Als je toch het kneusje van de NAVO wil zijn, koop dan een honderdtal van die oude Amerikaanse WO II vliegtuigen op als schroot voor recyclage en maak ze terug luchtwaardig, voor de prijs van 1 F-35 ben je gesteld voor een 20-tal jaren. L' union fait la farce, nietwaar?