© GVA

Man geeft zich uit voor radio-enquêteur "van VRT"

Een man die zondagavond in Beerse van deur tot deur ging en zich uitgaf voor een enquêteur in opdracht van VRT heeft voor wat ophef veroorzaakt, zowel bij de politiediensten als bij de VRT zelf.

Hans Otten

De politie van de zone Turnhout kreeg zondagavond rond 19u een oproep van bewoners uit de Paardenbloemstraat in Beerse dat ze een man aan de deur hadden gekregen die zich uitgaf voor een VRT-enquêteur. Met een laptop of tablet onder de arm beweerde hij van deur tot deur te gaan om een onderzoek te doen naar het luistergedrag naar radiozenders en vroeg of hij binnen mocht komen. De bewoners kregen argwaan, weigerden de man de toegang en verwittigden de politie.

“Een verstandige beslissing, want het lijkt ons weinig waarschijnlijk dat de VRT op deze manier gegevens over het luistergedrag van mensen verzamelt en nog minder waarschijnlijk dat dit op een zondagavond gebeurt”, stelde de politie zondagavond in een waarschuwing op de eigen Facebookpagina.

Die veronderstelling bevestigde een woordvoerder van de VRT-persdienst maandagochtend in het radionieuws van Radio 2 Antwerpen: “De VRT doet zelf geen metingen. Het is dus op zijn zachtst gezegd vreemd dat een VRT-medewerker zich zou uitgeven om dit onderzoek te voeren. Wij schakelen externe bedrijven in die daarvoor verschillende methodes hanteren.”

Later zorgde de VRT voor meer duidelijkheid: “Onze studiedienst heeft ondertussen wel geïnformeerd of het om een onderzoeker van onderzoeksbureau GFK (die werken in opdracht van het CIM, Centrum voor Informatie over de Media) kan zijn geweest. Voor zo ver we kunnen nagaan is dit niet het geval. Onderzoekers voor dit bureau kunnen zich sowieso niet uitgeven voor VRT (ze meten overigens voor de hele markt).

“Vraag best altijd een legitimatiebewijs als iemand van deur tot deur komt”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER