‘Kom morgen niet met de auto naar Brussel’

© Bart Dewaele

Een betoging van zeshonderd tot duizend taxichauffeurs dreigt morgen het verkeer in Brussel volledig te blokkeren. Brussel Mobiliteit en de politie raden iedereen af met de auto naar de hoofdstad te komen.

pvm

De taxichauffeurs plannen het verkeer in de hoofdstad vanaf 5 uur ’s morgens volledig lam te leggen. Ze zullen daarvoor vanaf ’s morgens vroeg belangrijke toegangswegen over het hele gewest blokkeren. De politie laat weten dat er hinder wordt verwacht op de Ring rond Brussel en op de in- en uitritten, maar ook op de Keizer Karellaan, de rotonde Schuman, het Heizelplateau en in de richting van de nationale luchthaven.

‘We schatten dat een zeshonderdtal Belgische taxichauffeurs zullen deelnemen, en daarnaast nog een driehonderdtal taxi’s uit het buitenland’, vertelt Sam Bouchal, woordvoerder van de Belgische Taxifederatie Febet.

De taxichauffeurs zijn gekant tegen de liberalisering van de taxisector. Ze eisen dat de taxi-app Uber zich naar de huidige regels plooit waaraan ook de taxisector moet voldoen. Daarnaast roepen ze om het ontslag van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Hele dag hinder

De hinder zal een hele dag lang aanhouden, want ook in de namiddag staan er nog acties gepland. Om 13.30 uur vertrekt een betoging aan het Noordstation. De colonne zal zich verplaatsen via Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Sint-Goedelekathedraal, Congresplein, Madouplein, Jozef II-straat, Belliardstraat, naar de Blijde Inkomstlaan en de Wetstraat nabij Schuman. De aankomst wordt rond 15.30 uur verwacht.

Veel pendelaars zullen getroffen worden door de betoging, maar toch vraagt de organisatie om begrip. Ze benadrukt ook dat ze vreedzaam wil betogen. ‘We excuseren ons nu al bij de pendelaars voor al het ongemak, maar we vragen ook om hun begrip. Het probleem is groter dan de taxisector. Als we verslagen worden door platformen als Uber zal het probleem zich over alle sectoren verspreiden’, stelt Bouchal.

Solidariteit

Bouchal: ‘Deze actie moet leiden tot een groot nationaal debat over de maatschappij waarin we morgen willen leven. Gaan we de solidariteit tussen de sterkere en de zwakkere versterken, of wordt het ieder voor zich? Je zag het al bij Deliveroo, waar de koeriers verplicht werden om zelfstandige te worden. Dat willen we niet.’

Eind vorig jaar protesteerden al eens tientallen taxichauffeurs in Brussel tegen Uber. Die actie had toen beperkte gevolgen voor het verkeer. Ook medio januari was er een protest, toen trokken ongeveer tweehonderd taxi’s als een begrafenisstoet over de Kleine Ring van Brussel.