© hh

Eerste VN-top over gevaar van superbacterie

In de marge van de VN-top zullen regeringsleiders zich morgen buigen over het gevaar van de superbacterie. Dat is een bacterie die in hoge mate resistent is tegen antibiotica. Volgens een Britse studie zou de superbacterie in 2050 jaarlijks verantwoordelijk kunnen zijn voor zo’n 10 miljoen slachtoffers, ongeveer evenveel als kanker vandaag.

JoM

Op dit moment zou antibioticaresistentie al geleid hebben tot 700.000 sterfgevallen wereldwijd. Volgens kenners gaat het niet alleen om een gezondheidsprobleem, maar om “een maatschappelijke dreiging die even ernstig is als de klimaatopwarming of hiv”.

De vergadering op hoog niveau zou moeten leiden tot de goedkeuring van een document om de superbacterie terug te dringen. De wereldleiders en gezondheidsexperts zullen onder meer bespreken hoe de kennis over het fenomeen beter verspreid kan worden en hoe alternatieve behandelingen aangemoedigd kunnen worden.

Antibioticaresistentie is het gevolg van overgebruik of foutief gebruik van antibiotica. Bacteriën worden resistent en daardoor worden steeds meer ziektes zoals tbc of seksueel overdraagbare aandoeningen moeilijk te behandelen. “Het probleem is al lang bekend in de medische wereld en toch wordt het steeds erger”, zegt Keiji Fukuda, speciale vertegenwoordiger bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Niet alleen dreigt het aantal sterfgevallen op te lopen, maar zelfs heel ons vermogen om patiënten te behandelen staat op het spel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer