Filipijnen laten zich kruisigen op Goede Vrijdag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de Filipijnen laten gelovigen zich zoals elk jaar kruisigen op Goede Vrijdag. Het evenement, waarbij gelovigen zichzelf ook tot bloedens toe geselen, lokt steeds duizenden gelovigen en toeristen, die gretig selfies trekken. In verschillende Filipijnse dorpen wordt traditioneel twee dagen voor Pasen de kruisiging van Jezus en zijn lijdensweg herdacht. De personen die gekruisigd worden, krijgen gedurende enkele minuten nagels van 8 centimeter door hun handen en voeten. Nadien worden ze van het kruis gehaald en verzorgd. Tijdens de processie doen ook verschillende mensen aan zelfkastijding, en geselen ze zich tot bloedens toe.

Het bloedige ritueel moet de deelnemers van hun zonden bevrijden, en ze tonen zo eveneens hun toewijding voor hun geloof. De Filipijnse katholieke kerk gaat niet akkoord met de praktijken. Ze stelt dat Jezus al geleden heeft voor de mensheid, en dat er geen enkele reden is om die lijdensweg te herhalen. Het grootste deel van de 80 miljoen katholieke Filipijnen viert Goede Vrijdag en Pasen trouwens in familiekring.

"De Kerk moedigt zelfverminkingen nooit aan, en zeker geen kruisigingen", aldus de woordvoerder van het aartsbisdom van Manilla. "De offers die we aan de katholieken vragen tijdens de vasten en de heilige week moeten bestaan uit acties die de armen en behoeftigen helpen."

Bron: Belga