© BELGAIMAGE

Rusland wijst twee Nederlandse diplomaten uit, ook Belgische ambassadeur ontboden: “We verwachten proportionele reactie”

Rusland gaat twee Nederlandse diplomaten uitwijzen. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur in Moskou gemeld. Rusland heeft bovendien de ambassadeurs ontboden van een tiental landen, aldus de internationale pers. Persagentschap Reuters meldt dat ook de Belgische ambassadeur ontboden is. Het

rrln

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat het ambassadeurs uit westerse landen bijeenroept die “onvriendelijke” stappen hebben genomen in verband met de vergiftiging van een Russische ex-spion, meldden de persbureaus Reuters en DPA. Ze worden geïnformeerd over de vergeldingsmaatregelen van Moskou, nadat verschillende landen Russische diplomaten hadden uitgewezen na de vergiftiging van de gewezen Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië.

Het Kremlin zal nu twee Nederlandse diplomaten uitwijzen, maar heeft ook de ambassadeurs van circa tien landen op het matje geroepen. Het zou al zeker gaan om de ambassadeurs van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Polen, Litouwen, Letland, Slovakije, Oekraïne en Tsjechië.

Belgisch ambassadepersoneel

Ook de Belgische ambassadeur zou ontboden zijn, meldt Reuters. Bij het kabinet van premier Michel is men daarvan nog niet op de hoogte, klinkt het in een reactie aan Het Nieuwsblad. “We hebben nog geen formele verwittiging over wat er gaat gebeuren met ons ambassadepersoneel in Moskou”, aldus woordvoerder Barend Leyts. Hij sluit niet uit dat een Belgische diplomaat Rusland moet verlaten, ons land wees namelijk één Russische diplomaat uit. “Wij verwachten een proportionele reactie”, klinkt het.

Donderdag raakte al bekend dat Moskou het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg sluit en zestig Amerikaanse diplomaten de deur wijst. Maandag kondigde de VS aan een even groot aantal Russische diplomaten uit te wijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER