Direct naar artikelinhoud
Werkloosheid

Brussel trekt 1,6 miljoen uit om "afgehaakte" jongeren aan werk of opleiding te helpen

Brussel trekt 1,6 miljoen uit om "afgehaakte" jongeren aan werk of opleiding te helpen
Beeld Photo News

Het Brusselse gewest trekt extra budget uit voor projecten om "afgehaakte" jongeren aan werk, een opleiding of een stage te helpen. Het aantal Brusselse jongeren tussen 18 en 24 jaar dat niet werkt, studeert of een opleiding volgt, ligt met 19,8 procent "veel te hoog", zegt arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

Actiris lanceert een projectoproep voor terreinorganisaties zoals jeugdhuizen, wijkhuizen en straathoekwerkers. Het doel van het initiatief is het contact met deze jongeren te herstellen, zodat ze zouden (her)beginnen met het uitwerken van een beroepstraject. Het budget om die projecten te steunen, is gestegen van 708.000 naar 1,6 miljoen euro per jaar. Het Europees Socaal Fonds en het Youth Employment Initiative betalen mee.

Er wordt gemikt op 'teleurgestelde' jongeren, die niet op zoek zijn naar werk of studies en daar ook niet toe worden verplicht. Er zitten ook jongeren bij die door werk ontmoedigd zijn geraakt. "We willen die jongeren opnieuw vertrouwen geven, zodat ze zich zouden komen inschrijven bij Actiris en gebruikmaken van de oplossingen die wij hen kunnen bieden", zegt Grégor Chapelle, algemeen directeur van Actiris.

Als deze jongeren zich effectief inschrijven, zal dat mogelijk de jeugdwerkloosheidscijfers opnieuw doen stijgen. "Maar dat is bijzaak, zegt Chapelle. Onze voornaamste rol als publieke instelling is om oplossingen te bieden. Het allerbelangrijkste is dus dat deze jongeren op weg naar werk geholpen worden." In vergelijking met 2014 is het aantal jonge werklozen in de hoofdstad met een derde gedaald, maar toch vindt nog bijna een kwart van de Brusselse jongeren geen job.