Een harpoen, geweren en massa’s drugs: West-Vlaamse politie rolt crimineel netwerk op

© sbr

© STEFAAN BEEL

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De politiezone Riho deelde de drugshandel in Roeselare en Izegem onlangs een ferme tik toe. Na drie maanden onderzoek werden 15 verdachten opgepakt. Zes van hen zitten in de cel. De speurders vonden 25.000 euro drugs, 6.000 euro cash en 14 wapens.

Geoffrey Sabbe

Het onderzoek startte al in december vorig jaar. De Sectie Drugs van de lokale recherche van de politiezone Riho kwam toen enkele individuen op het spoor die op vrij grote schaal bezig waren met drugs in Roeselare en Izegem.

Onder leiding van de onderzoeksrechter in Kortrijk werden de handel en wandel van de verdachten drie maanden lang in kaart gebracht. Er kwam een nauwkeurig vertakt drugsnetwerk aan het licht, dat zelfs leverde tot in Knokke.

Drugs in pot cacaopoeder

“Het netwerk was zodanig vertakt dat de kleinere afnemers zelfs niet wisten wie de hoofdverdachten waren”, zegt Lieven Vandenberghe, hoofd van de recherche van de politiezone Riho.

Die hoofdverdachten zijn een 36-jarige man uit Roeselare en een 37-jarige Roeselarenaar die onofficieel in Moorslede verbleef. De eerste ging de drugs in bulk halen in Nederland. De tweede verpatste ze aan grote klanten in onze regio, maar ook in Kortrijk en Knokke, waar er afnemers zaten die per kilogram kochten.

Op 15 maart besliste de onderzoeksrechter dat het welletjes was geweest en ging de politie over tot huiszoekingen. De eerste Roeselarenaar werd betrapt in deelgemeente Beveren, waar hij woont en een garagebox heeft. Daarin werden de meeste drugs gevonden. “Het ging om 2,2 kilogram speed, 400 gram cannabis en 189 gram cocaïne”, aldus Vandenberghe.

De tweede hoofdverdachte werd gevat toen hij met een huurvoertuig aan het verhuizen was van Moorslede naar Roeselare. Hij had een rugzak bij zich met nog een halve kilogram speed in. Uit telefonieonderzoek bleek dat de man nog op een viertal plaatsen drugs moest leveren.

Dat de dealers erg vernuftig te werk gingen, bleek na een rondje met de drugshond. Die duidde onder andere een grote pot met cacaopoeder aan waarmee op het eerste gezicht niets mis leek. “Tot we onderaan de doos een dubbele bodem vonden waarin cocaïne was verstopt.”

De dagen erna volgden nog vijf huiszoekingen in Roeselare, twee in Izegem en nog drie in Ardooie, Staden en Knokke. “Hierbij werden nog 880 xtc-pillen, 800 gram speed, 463 gram cannabis, 40 gram heroïne en 20 gram cocaïne aangetroffen. Er werd ook 6.000 euro drugsgeld inbeslaggenomen.”

Het bracht het totaal op een drugsvangst met een straatwaarde van 25.000 euro. Vooral speed, dat volgens de politie verkocht wordt in het uitgaansleven en aan studenten. “Het kost maar 10 euro per gram, terwijl dat bij cocaïne nog altijd 50 à 60 euro per gram is.”

Arsenaal aan wapens

Dat de verdachten van geen kleintje vervaard zijn, bleek ook aan het aantal wapens dat ze bij zich hadden. De politie trof maar liefst 14 stuks aan, waaronder zeven vuurwapens. Het ging vooral om alarm- en luchtdrukpistolen die in voertuigen lagen. “Om zich te verdedigen bij ripdeals, waarbij drugs of geld afhandig wordt gemaakt van andere verdachten”, zegt Vandenberghe. “Dat verontrust ons toch wel een beetje, want er zitten verdomd goed nagemaakte replica’s tussen. Als ze daarmee zwaaien als ze door de politie in het nauw worden gedreven, kan dat leiden tot schietincidenten.”

De speurders vonden bovendien nog wat grover geschut. Achter een deur in de woonkamer van een van de hoofdverdachten stond een jachtgeweer met munitie. “Bij een andere verdachte vonden we een schietensklare harpoen.” Er lagen ook nog stroomstootwapens, messen en precisieweegschaaltjes.

In totaal pakte de politie 15 verdachten op. Zes van hen werden aangehouden en zitten in de cel. Naast de twee Roeselarenaars gaat het om een vrouw van 35 jaar, twee Izegemnaars van 29 en 37 jaar en een Roeselarenaar van 39 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen