© BELGA

Sp.a wil supermarkten verplichten eerlijke prijzen te betalen aan boeren, Boerenbond reageert “niet afwijzend”

De Boerenbond reageert niét afwijzend op de resolutie van sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht om minimumprijzen op te leggen die supermarkten aan boeren moeten betalen. “In tegenstelling tot wat sommige media berichten, reageert Boerenbond niet afwijzend. Het is in elk geval positief dat het debat over faire prijzen voor consument én boer eindelijk gevoerd wordt”, zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek.

© BELGA

Annick Lambrecht dient in de Kamer een resolutie in waarin ze argumenteert dat de regering minimumprijzen moet opleggen die supermarkten aan boeren moeten betalen. Ze pleit ook voor een verbod op extreme kortingen en een invoertaks op elk buitenlands product met een Belgische variant.

“In de plaats van geld te steken in de oplossing van steeds nieuwe voedselschandalen, zouden we beter de eigen boeren ondersteunen”, vindt ze. “Na elk voedselschandaal wordt er veel gepraat, maar er gebeurt niks”, zegt Lambrecht, doelend op recente schandalen als de Veviba-affaire en de fipronilcrisis. “Het wordt tijd dat er echt iets verandert”, zegt Lambrecht. Het sp.a-Kamerlid stelt voor om de minimumprijs per product te laten vastleggen door de overheidsdienst Economie. “Je kan een systeem uitwerken waarbij het minimumniveau de kostprijs van de producten is”, zegt ze.

Lambrecht pleit ook voor een verbod op extreme kortingen en een invoertaks op elk buitenlands product met een Belgische variant. “Het is toch niet logisch dat we appelen uit Nieuw-Zeeland verkopen, terwijl we in eigen land zoveel lekkere appelen hebben?”

Boerenbond genuanceerd

De Boerenbond vindt het goed dat het debat over faire prijzen “eindelijk” gevoerd wordt. De beteugeling op extreme promoties vindt de landbouwersorganisatie alvast een goed idee. “Het doet landbouwers pijn om te zien hoe soms met hun product gegooid wordt om de consument te lokken. Het is niet normaal dat melk goedkoper is dan water”, zegt Vanoirbeek.

Wat de minimumprijzen betreft, reageert de Boerenbond genuanceerd. De minimumprijs bestond al op Europees niveau, maar is afgebouwd bij de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU, stelt Vanoirbeek. “De landbouwsector was zeker geen vragende partij om dit af te bouwen. Na die afbouw is er te weinig in de plaats gekomen. Daar betaalt de boer op dit ogenblik, vaak letterlijk, de rekening voor”, klinkt het. Maar voor de Boerenbond is het vooral cruciaal dat het bestaande verbod op verkoop met verlies behouden blijft. “Het beschermt de boer tegen een prijzenslag zonder einde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER