Daar is de lente, daar is het afval: Gentse Graslei lijkt wel een stort

© DVH/IF

© DVH

© Tibo Steyaert

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De terrassen in de stad zaten zaterdag afgeladen vol, met dank aan het eerste echte lenteweer. Met de tienduizenden zonnekloppers kwam het afval. Vuilnisbakken zaten vol, mensen lieten hun afval gewoon op straat achter en Ivago kreeg de troep niet snel genoeg opgeruimd. “Op piekmomenten is het niet te doen”, zegt woordvoerder Koen Van Caimere.

Cédric Maes

Na het druiligere weer van de afgelopen dagen, leek het zaterdag alsof iedereen in de stad de eerste zonnestralen wilde meepikken. Vanaf de middag stroomde het volk toe en werd elk vrij plaatsje in de zon ingenomen. Voor ijsjes was het aanschuiven geblazen, de Graslei zat tot 20 uur afgeladen vol.

Veel volk = te veel afval

Ook voor de mannen en vrouwen van Ivago – de weekendploeg telt vijftien werknemers – was het zweten geblazen in het stadscentrum en bij de barbecueplaatsen. De vuilnisbakken in de Veldstraat, bij de Stadshal en op de Graslei konden het afval niet slikken. Gevolg: het vuilnis stapelde zich op, op en rond de vuilnisbakken.

“Het was een zeer drukke dag voor onze mensen”, zegt Ivago-woordvoerder Koen Van Caimere. “Onze weekendploegen zijn al een tijdje versterkt, maar op de piekmomenten is er geen houden aan.”

Tegen 18.30 uur lag de Veldstraat er opnieuw schoon bij, met dank aan de bezemwagens die het afval hadden opgeveegd. “Op de Korenmarkt en op de Gras- en Korenlei was er door de drukte voor de ­bezemwagens geen doorkomen aan. Daar waren we tot 21 uur aanwezig om alles zo goed en zo kwaad op te ruimen en de vuilnisbakken leeg te maken.”

Alle inspanningen ten spijt lag de Graslei er zondagochtend bij als een stort. Honderden lege blikjes, flessen en verpakkingen lagen her en der verspreid. De vuilnisbakken waren leeggemaakt, maar veel late Grasleibezoekers hadden de moeite niet genomen hun afval op te ruimen. “Onze ploegen zijn zondagochtend vóór 8 uur meteen opnieuw aan de slag gegaan, om ook die rommel zo snel mogelijk op te ruimen”, luidde het bij Ivago.

Blaarmeersen

Zo druk het in de stad was, zo rustig was het op de Blaarmeersen. Een paar honderd mensen zaten en lagen verspreid op het gras en het strand, weg van alle drukte. Voor een frisse duik bleek het nog te vroeg, maar met een boek of in goed gezelschap waren de Blaarmeersen zaterdag de beste keuze voor wie in alle rust van de zon wilde genieten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen