© ISOPIX

FBI voert huiszoeking uit bij advocaat van Donald Trump

De FBI heeft een huiszoeking uitgevoerd in de kantoren van Michael Cohen, één van de vaste advocaten en vertrouweling van president Trump. Dat meldt The New York Times. De huiszoekingen zouden kaderen in de zaak rond Stormy Daniels.

adm

Volgens Stephen Ryan, een advocaat van Cohen, heeft de FBI “een reeks huiszoekingen uitgevoerd en hebben ze vertrouwelijke communicatie” meegenomen voor onderzoek.

Volgens Cohen verkregen de FBI-agenten het huiszoekingsbevel op basis van informatie van speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2018 leidt. De inval is volgens de New York Times niet direct gelinkt aan Muellers onderzoek, maar komt er op basis van informatie waar de speciale aanklager in de loop van zijn opsporingswerk op gestoten is.

Zwijggeld voor Stormy Daniels

Bij monde van zijn advocaat Ryan, bevestigt Cohen de “compleet ongepaste en onnodige” huiszoeking. Trumps persoonlijke advocaat kwam in beeld bij het onderzoek naar Russische inmenging, maar is ook betrokken bij de zaak van pornoactrice Stephanie Clifford, alias Stormy Daniels, met wie Trump buitenechtelijke seks zou hebben gehad.

Vlak voor de verkiezingen in 2016 werd Clifford naar eigen zeggen benaderd door Cohen, die haar 130.000 aanbood in ruil voor haar stilzwijgen. Ze zegt zelf dat die overeenkomst niet rechtsgeldig is, onder meer omdat Trump die zelf niet heeft ondertekend. Cohen beweert dat het geld van hem persoonlijk komt en zonder medeweten van Trump werd betaald. Hij eist 20 miljoen dollar van Clifford voor het verbreken van de overeenkomst.

Informatie over de betalingen aan Clifford was volgens een bron binnen de FBI niet het enige doel van de huiszoeking, aldus de New York Times. De speurders namen ook belastingdocumenten, bedrijfsgegevens en e-mails in beslag. Daaronder ook persoonlijke communicatie tussen Trump en Cohen.

“Aanval op ons land”

De Amerikaanse president noemt de huiszoeking in een korte reactie “een aanval op ons land”. “Het is een schandelijke situatie”, zegt Trump. “Er is constant een heksenjacht aan de gang.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer