Langverwachte biecht over campingmoord

© dji

De hoofdverdachte van de campingmoord in Middelkerke heeft aan de speurders zijn motief opgebiecht. Hij zou de 36-jarige Mihaël P. hebben gedood omdat hij bang was dat de man hem zou verklikken. De raadkamer in Brugge verlengde vandaag zijn aanhouding, en die van twee companen.

TLG, ELB

De vermoedelijke moordenaars van Mihaël P. en hun handlangers hadden hun vingertoppen afgekleefd met plakband. Maar veel verder hadden ze niet nagedacht over hun moordplan.

In december liet een politiepatrouille hun grijze Seat stoppen in het centrum van Middelkerke, omdat die traag over de weg zwalpte. De agenten, die eigenlijk onderweg waren voor een alcoholcontrole, vonden de afgekleefde vingertoppen van de inzittende verdacht. Toen ze de auto doorzochten, vonden ze het zwaar toegetakelde lijk van een man in de koffer. Oostendenaar Mihaël P., zou later blijken.

Op hetzelfde moment liep bij de politie van Middelkerke een oproep binnen vanuit camping Marva 3 omdat iemand er een caravan kort en klein aan het slaan was. Snel werd duidelijk dat de caravan de plek was waar het slachtoffer uit de auto om het leven was gebracht. Alle negen betrokkenen bleken elkaar ook te kennen.

Verdacht materiaal verdwenen

Kort samengevat is dat de tragische plot van de veelbesproken campingmoord. Alain D. (43), de bewoner van de caravan waarin de moord werd gepleegd, bekende de feiten eerder al, maar volgens Het Nieuwsblad heeft hij nu ook zijn motief verteld aan de speurders.

D. zou schrik hebben gehad dat het slachtoffer, Mihaël P., naar de politie zou stappen voor de slagen die hij eerder die avond had gekregen. Om hem dat te beletten, besloot hij om de Oostendenaar definitief uit de weg te ruimen. Daarbij zou hij hulp hebben gekregen van zijn kompaan Julien B. (28).

Zowel Alain D., Julien B. als slachtoffer Mihaël P., verbleven in december op camping Marva III in Middelkerke. Alain D. zou het aan de stok hebben gekregen met het slachtoffer, omdat hij hem er van verdacht materiaal uit zijn caravan te hebben gestolen. Toen hij Mihaël daarmee confronteerde, bleef die echter ontkennen. Samen met Julien B. gaf Alain D. hem daarom enkele rake klappen.

Omdat ze vreesden dat het slachtoffer naar de politie zou stappen, beraamden ze een gruwelijker plan. De twee besloten om de man die ze net in elkaar hadden geslagen om het leven te brengen. Ze gaven hem eerst verschillende messteken. Alain D. zou het slachtoffer uiteindelijk de keel hebben overgesneden.

Lichaam verbranden

Daarna probeerden ze eerst het lichaam te verbranden, maar dat lukte niet.

Romuald V. (30) was ook in de caravan aanwezig, maar nam volgens Alain D. niet actief deel aan de slachtpartij. Hij belde wel zijn Waalse vriendin Kelly D. (20) op voor hulp. Zij zakte samen met haar vriend Bruno C. (41) naar Middelkerke af. Het lijk werd in de koffer van haar wagen gelegd. Bij een toevallige alcoholcontrole controleerde de politie diezelfde koffer en kwam de moord aan het licht.

Kelly D. werd eerder al vrijgelaten. Vandaag besliste de raadkamer dat ook Bruno C. onder voorwaarden mocht worden vrijgelaten. Kelly D. en Bruno C. worden enkel verdacht van lijkverberging. De aanhouding van de drie hoofdverdachten, Julien B., Alain D. en Romuald V., werd door de raadkamer vandaag met twee maanden verlengd.

Romuald V. houdt vol dat hij slechts getuige was van de feiten en het slachtoffer met geen vinger aanraakte. Dat verhaal wordt volgens de verdediging ook bevestigd door de andere betrokkenen. Zijn advocaat Walter Damen zal wellicht beroep aantekenen tegen de verlengde aanhouding van zijn cliënt.