Direct naar artikelinhoud
YouTube

YouTube-hackers richten pijlen op populaire muziekvideo's

Screenshot uit de videoclip van 'Despacito'.Beeld youtube

Hackers hebben ingebroken in een aantal populaire muziekvideo's op YouTube. Ook de sinds kort meest bekeken videoclip ooit, 'Despacito' van Luis Fonsi, werd getroffen. De hackers plaatsten onder de video's de tekst "Free Palestine".

Het gaat om video's, oorspronkelijk geüpload door muziekbedrijf Vevo, van onder meer Drake, Selena Gomez, Taylor Swift, Post Malone en Luis Fonsi. De hackers, die zichzelf 'Prosoc', 'Kuroi'sh', 'Shade' en 'Akashi IT' noemen, pasten sommige titels aan en veranderden bepaalde afbeeldingen. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat konden doen. 

De meeste gehackte nummers zijn inmiddels offline gehaald, maar op screenshots is nog te zien dat de daders er beelden van een groep mensen met maskers en geweren bij plaatsten.

Still uit de gehackte clip van 'DespacBeeld BBC

Ook de video van 'Despacito' van Luis Fonsi en Daddy Yankee, met vijf miljard views de meest bekeken YouTube-video ooit, werd na de hack even offline gehaald, maar is inmiddels weer te bekijken

'Voor het plezier'

Een van de hackers reageerde op Twitter dat "het gewoon voor het plezier was" en doet uitschijnen dat het eenvoudig was om toegang te krijgen tot de video's. Cyberveiligheidsexpert Alan Woodward reageert via BBC dat dat zeer onwaarschijnlijk is.

Twitter bericht wordt geladen...