© BELGA

KMI waarschuwt voor code geel vanavond: “Plaatselijk intense regen en onweer”

Daar is de lente, zo dachten we. Daar is het onweer, zo meldt het KMI. Dinsdagavond zal er immers over heel Vlaanderen sprake zijn van plaatselijke intense regen- en onweersbuien. Vanaf 20 uur alarmeren zij voor een ‘code geel’.

mrra, nadb

“Deze avond en nacht wordt vochtige en onstabiele lucht over onze streken aangevoerd waarin buien tot ontwikkeling kunnen komen. De meest intense buien trekken waarschijnlijk over het centrum en de noordelijke helft van het land en kunnen gepaard gaan met onweer en plaatselijk veel regen in korte tijd”, luidt het.

Code geel wil zeggen dat er lokaal kans is op stevig onweer, blikseminslagen, hagelbuien en hevige rukwinden. Het KMI stuurt dan een waarschuwing uit, aangezien die weersomstandigheden plaatselijk voor overlast of zelfs schade kunnen zorgen.

Bekijk hier waar en wanneer code geel precies van kracht is.

Zachte temperaturen blijven

Dinsdag in de loop van de dag neemt de bewolking toe en wordt ook de kans op buien groter, vooral in het oosten. Het blijft vrij warm met maxima van 12 tot 18 graden. De wind waait zwak tot meestal matig uit zuid tot zuidoost en neemt op het einde van de dag in kracht af. ’s Avonds en ’s nachts zijn er nog buien mogelijk in het noordoosten en nabij de Nederlandse grens. Elders blijft het droog met opklaringen die naar het zuiden toe breder worden. De minima liggen tussen 4 en 9 graden.

Woensdag krijgen we vrijwel droog weer met mooie zonnige perioden en sluierwolken. Nabij de Nederlandse grens is er in het begin van de dag echter nog kans op een bui. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later soms matig uit oost tot noordoost. Het blijft heel zacht met maxima van 15 graden aan zee tot 20 graden in de Kempen.

Donderdag en vrijdag verplaatst een hoogtelaag zich van Frankrijk naar onze streken. Donderdag begint droog en vrij mooi met hoge wolkensluiers maar nog voor de middag drijven vanuit Frankrijk buien het land binnen, later en ook ‘s avonds en ‘s nachts, worden dat felle buien met onweer. Het blijft warm met temperaturen tussen 15 en 20 graden.

Vrijdag blijft het onstabiel met vooral in het oosten nog kans op buien. Op het einde van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen tussen 12 en 18 graden. Ook tijdens het weekend en maandag wordt nog zeer zachte maar soms onstabiele zuidelijke lucht over ons land aangevoerd. Het KMI verwacht mooie zonnige perioden maar zaterdag en maandag ook soms veel bewolking met buien en kans op onweer. Het blijft ook warm met temperaturen overdag rond 20 graden en ‘s nachts niet of nauwelijks onder de 10 graden in het centrum van het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer