© rr

“Beweren dat elk glas alcohol je levensduur verkort, is te kort door de bocht”

Een nieuwe, grootschalige studie stelt dat zelfs één glas wijn per dag je leven verkort. “Bewust omgaan met alcohol is nodig, maar laten we geen paniekvoetbal spelen”, reageert toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

svg,svg

Enkele jaren geleden gingen onderzoekers er nog van uit dat af en toe een glas alcohol drinken goed is voor de gezondheid. Gaandeweg duiken echter meer en meer studies op die ook gematigd alcoholgebruik hekelen. In het gerenommeerd wetenschappelijk blad The Lancet is een studie gepubliceerd die stelt dat ook één glas alcohol per dag een invloed heeft op de levensduur.

De universiteit van Cambridge analyseerde het alcoholgebruik van 600.000 drinkers en stelde vast dat wie meer dan 18 glazen alcohol per week drinkt van 175 milliliter, zijn levensduur mogelijk met vijf jaar ziet verkorten. Meer dan 10 alcoholische dranken per week kost je dan weer tot zes maanden van je leven, aldus de onderzoekers. Dat is opvallend, aangezien de Vlaamse richtlijn voor alcoholgebruik in 2016 werd verstrengd naar precies 10 consumpties per week.

Pas vanaf vijf glazen per week of minder is er geen impact op de levensduur, aldus de onderzoekers. Al moeten ook mensen die vijf glazen per week drinken er rekening mee houden dat de kans op een hoge bloeddruk, een beroerte en hartfalen flink verhoogt.

Wat met het populaire ‘één glas per dag’?

Dat betekent dus dat ook het symbolische ‘dagelijkse’ glaasje op de helling komt te staan. ‘Een glas wijn per dag verlaagt de kans op een hartaanval’, zegt vorser Angela Wood van universiteit van Cambridge. “Maar de voordelen wegen zeker niet op tegen de nadelen: het risico op andere hartaandoeningen stijgt sterk.”

“Elke week duikt er wel een nieuwe studie op over alcoholgebruik”, reageert toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Deze studie is zeker betrouwbaar - je wordt niet zomaar gepubliceerd in The Lancet - en we moeten bewust omgaan met alcohol, maar laten we geen paniekvoetbal spelen. Dat je een glaasje rode wijn zou drinken om gezonder te worden, dat is intussen achterhaald. Maar deze studie levert geen overtuigend bewijs dat elk glas alcohol je levensduur zou verkorten.”

Volgens Tytgat is de studie wat sporadisch alcoholgebruik betreft te kort door de bocht: “Ze hebben de levensverwachting van frequente drinkers bestudeerd en terecht besloten dat die daalt. Maar dan hebben ze die berekening zonder sluitend bewijs doorgetrokken naar elke consumptie. Op basis daarvan beweren dat elk glas je levensduur met dertig minuten verkort, daar ga ik niet mee akkoord.”

Tytgat is wel voorstander van een strengere Vlaamse richtlijn: “Die mag gerust van tien glazen naar zeven glazen of minder dan zeven glazen per week. Zo zullen we nog bewuster omgaan met onze alcoholconsumptie. Wie bijna niet drinkt en af en toe een glaasje drinkt op een feest, kan zeker lang leven.”

Zelfs één glaasje alcohol is schadelijk: “Elk glas verkort jouw levensverwachting”

© Shutterstock

“Gezond drinken bestaat niet.” Dat is de algemene conclusie uit een opmerkelijk academisch onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Wie dacht dat één glaasje geen kwaad kon, krijgt nu het deksel op de neus. Volgens het internationale onderzoek zijn de gezondheidsrisico’s van een glas alcohol zelfs vergelijkbaar met roken.

Meer dan honderd universiteiten gingen deden onderzoek naar de gezondheid van maar liefst 600.000 drinkers in negentien landen, een ongezien grote studie. Ze verzamelden de gegevens uit 83 analyses tussen 1964 en 2010, allemaal uitgevoerd bij 40-plussers zonder voorgeschiedenis van cardiovasculaire problemen. De conclusies zijn opvallend: ook gematigde alcoholconsumptie is schadelijk.

Eén glas, dertig minuten minder

© VAD

We horen het vaak zeggen: één glaasje per dag kan geen kwaad. Volgens de richtlijn voor alcoholgebruik vanuit het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD) zijn 10 standaardglazen per week de limiet. Maar dat blijkt een fabeltje, zo staat er te lezen in de conclusie van het internationale wetenschappelijk onderzoek.

“Wie meer dan 5 glazen alcohol van 175 ml per week drinkt, ziet zijn levensverwachting met 6 maanden en meer dalen”, zo staat er in de conclusies in The Lancet. “De veilige ondergrens is 5 glazen per week. Elk glas meer verkort de levensverwachting van een 40-jarige met 30 minuten.”

Een overzicht:

  • 0 tot 5 glazen per week: geen significante verkorting van de levensduur
  • 5 tot 10 glazen per week: levensverwachting daalt met 6 maanden
  • 10 tot 15 glazen per week: levensverwachting daalt met 1 tot 2 jaar
  • Meer dan 18 glazen per week: levensverwachting daalt met 4 tot 5 jaar

Hartfalen, beroertes en veel meer

Ook al verkort de verwachte levensduur niet bij minder dan vijf glazen van 175 ml per week. “We kunnen geen drempel opstellen van aantal glazen, waaronder minder alcoholconsumptie leidt tot minder kans op aandoeningen. Dus: elk glas alcohol verhoogt de kans op cardiovasculaire problemen”, stelt Angela Wood van de Universiteit van Cambridge, de hoofdauteur van de internationale studie.

En die mogelijke risico’s kunnen heel expliciet in kaart worden gebracht. Wie vijf glazen van 175 ml per week drinkt, verhoogt het risico op hoge bloeddruk met 24 procent, op fataal aorta-aneurisma (het bloedvat dat scheurt, red.) met 15 procent, op beroerte met 19 procent, op hartfalen met 9 procent.

De onderzoekers bevestigen ook een positief element van alcohol. “Een glas alcohol per dag verlaagt het risico op een niet-dodelijk myocardiaal infarct, een hartaanval dus”, aldus de studie. “Maar dit voordeel is maar een peulenschil ten opzichte van de grotere risico’s op andere dodelijke cardiovasculaire aandoeningen”, legt Wood uit.

“Onderneem actie”

De wetenschappers van het internationale onderzoek pleiten nu samen om de richtlijnen voor alcoholgebruik strikter te maken. Maar dat zal niet vanzelfsprekend zijn, zo beseffen Jason Connor en Wayne Hall, twee wetenschappers van de University of Queensland Centre for Youth Substance Abuse Research in Australië. “De hoeveelheden die wij suggereren, zullen door de alcoholindustrie en andere tegenstanders ongetwijfeld beschreven worden als onacceptabel en onpraktisch.”

Daarom vinden ze het belangrijk dat de individuele consument de resultaten van hun onderzoeken te lezen krijgen, zodat er een debat kan gestart worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer