© EPA-EFE

Elise Mertens stoot door naar finale in Lugano

Elise Mertens (WTA 20) heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in het Zwitserse Lugano (gravel/250.000 dollar). De 22-jarige tennisster uit Hamont-Achel, tweede reekshoofd in Zwitserland, haalde het in de halve finales in drie sets van de Wit-Russische kwalificatiespeelster Vera Lapko (WTA 130): 6-1, 4-6 en 6-4 na 2 uur en 6 minuten.

In de finale neemt Mertens het zondag op tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 61). De amper negentienjarige Sabalenka was in haar halve finale in twee sets te sterk voor thuisspeelster Stefanie Voegele (WTA 119), die een wildcard had gekregen: 6-4 en 6-2 na 1 uur en 9 minuten.

Mertens staat in Lugano in haar vierde WTA-finale. In het Australische Hobart was ze twee jaar op rij (2017 en 2018) de beste, in Istanboel verloor ze vorig jaar de finale. Voor Sabalenka wordt het de eerste WTA-finale, al won ze wel al een WTA 125, een categorie lager dan de WTA-toernooien. In november vorig jaar was ze de beste in het Indiase Mumbai. Op een WTA-toernooi stonden beide speelsters nog nooit eerder tegenover mekaar.

Drukke dagen

Ook in het dubbelspel mag Mertens naar de finale. Aan de zijde van Kirsten Flipkens haalde ze het in de halve finales in twee sets van de Tsjechisch-Kazachse tandem Kristyna Pliskova/Galina Voskoboeva: 6-3 en 7-5 na 1 uur en 17 minuten. De tegenstandsters van onze landgenotes, eerste reekshoofden in Lugano, in de finale zijn nog niet bekend. Daarvoor is het wachten op het resultaat van de wedstrijd tussen het Wit-Russische duo Vera Lapko en Aryna Sabalenka tegen de Pools-Amerikaane tandem met daarin Alicja Rosolska en Abigail Spears, de tweede reekshoofden in Zwitserland.

Voor Elise Mertens zijn het drukke dagen in Lugano. Zaterdag werkte ze in totaal drie wedstrijden af. Omdat het speelschema danig verstoord is door veelvuldige regen moest ze eerst nog haar kwartfinale afhaspelen. Na een uitputtingsslag van meer dan 2,5 uur haalde ze het daarin in drie sets (6-4, 5-7 en 7-6 (7/0)) van de Duitse Mona Barthel (WTA 68).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer