Brusselaars moeten via stroomfactuur 100 miljoen aan groenestroomsubsidies ophoesten

De Brusselaars moeten sinds februari plots 10 miljoen euro groenestroomsubsidies betalen voor hun afvalverbrandingsoven, en dat 10 jaar lang. Die 100 miljoen wordt hen aangerekend via hun stroomfactuur. De regering van het Brussels Gewest gaat daarmee helemaal in tegen de heersende tendens waarbij er almaar minder groenestroomcertificaten worden toegekend, en al zeker niet aan oude afvalverbrandingsovens.
De Brusselse afvalverbrandingsoven (Neder-Over-Heembeek)

De Brusselse oven maakt namelijk al tientallen jaren stroom met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het het huishoudelijk restafval. En dat zonder Ć©Ć©n cent subsidie. Bovendien is de oven helemaal niet proper: hij stoot behoorlijk wat CO2 uit.

De Brusselse regulator Brugel (die volgens de wet moet waken over de goede werking van de Brusselse energiemarkt), is dan ook snoeihard in zijn advies. Groenestroomcertificaten voor zoā€™n oven kunnen gewoon niet, want de installatie is te vervuilend, ze heeft bovendien haar geld al lang opgebracht Ć©n is veel te oud. Groenestroomcertificaten zijn namelijk bedoeld om investeringen in nieuwe groenestroominstallaties mogelijk te maken, stelt Brugel. Installaties die zo schoon mogelijke technologieĆ«n gebruiken, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Maar terwijl die technologieĆ«n in Vlaanderen almaar minder certificaten krijgen, en zonnepanelen zelfs helemaal geen meer, krijgt een oude Brusselse huisvuilverbrandingsoven er plots een pak cadeau, voor 100 miljoen euro.

Bovendien zondigt de Brusselse overheid nog tegen een ander basisprincipe van de groenestroomcertificaten: dat de opbrengst van die certificaten moet gaan naar de producent van de groene stroom, in dit geval dus de oven zelf. Niet zo in Brussel. In het besluit van de gewestregering staat dat de ā€œwinsten van de groenestroomcertificaten integraal moeten terugvloeien naar het gewestā€.

De groenestroomcertificaten mogen dus blijkbaar niet gebruikt worden om te investeren in de oven, zodat die properder of groener wordt. Neen: ze moeten tot de laatste cent gestort worden in de gewestelijke schatkist. Helemaal tegen de geest van de groenestroomcertificaten, waarschuwt Brugel, want de certificaten zijn precies bedoeld om nieuwe groenestroominstallaties mee te helpen betalen of ā€“in het slechtste geval- oudere op te knappen. Maar terugvloeien naar een staatskas, dat kan absoluut niet.

"Verkapte belastingverhoging"

Een verkapte belastingverhoging, zo concluderen onder meer de Brusselse oppositiepartijen. Want eigenlijk wordt de oven gebruikt als een belastinginner, die via het ommetje van de groenestroomcertificaten, 100 miljoen extra voor de Brusselse schatkist ophaalt. En dat met een aparte ā€œbelastingbriefā€: de elektriciteitsfactuur van de Brusselaars. De groenestroomcertificaten worden hier misbruikt voor andere doelen.

Meest gelezen