Steden en gemeenten kunnen 680 miljoen euro besparen door slimme ledverlichting

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als steden en gemeenten zouden overschakelen op slimme ledverlichting langs de wegen, zou hen dat op termijn 680 miljoen euro kunnen opleveren. Dat heeft Agoria berekend. De technologiefederatie lichtte de cijfers vandaag toe bij de bespreking van het N-VA-voorstel om voor alle openbare verlichting ledlampen te gebruiken. Als het van N-VA-afhangt, zouden alle steden en gemeenten ledlampen moeten gebruiken voor hun openbare verlichting. Dat is niet alleen energiezuiniger, maar ook goedkoper voor de steden en gemeenten. Vlaanderen telt in totaal liefst zo'n 1,5 miljoen 'lichtpunten' op de openbare weg. "80 procent van de openbare verlichting staat op gemeentewegen en -pleinen, die beheerd worden door de steden en gemeenten. Zij staan dus in voor het jaarlijkse kostenplaatje van 128 miljoen euro. Maar liefst 104 miljoen euro daarvan gaat naar de energiekost. Het kan nochtans goedkoper indien men zou overschakelen naar ledverlichting. Dat zou zo'n 32 miljoen euro per jaar kunnen opleveren", legt N-VA-parlementslid Andries Gryffroy uit.

De overstap naar led is trouwens onvermijdelijk omdat er binnen afzienbare tijd geen conventionele openbare verlichting meer gemaakt zal worden. In de commissie Energie van het Vlaams Parlement hebben vandaag verschillende experts hun licht laten schijnen op het N-VA-voorstel. Technologiefederatie Agoria staat achter het voorstel. Volgens de organisatie kunnen steden en gemeenten fors besparen door over te schakelen op slimme ledverlichting en is de omschakeling bovendien "goed voor klimaat, gezondheid en veiligheid".

"De broodnodige overschakeling op slimme openbare verlichting gaat veel te traag", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen. "De switch naar slimme ledverlichting kan leiden tot een kostenbesparing van 30 tot 80 procent." Zo kan overschakelen op niet-geconnecteerde ledverlichting met een vast dimschema volgens de federatie een besparing opleveren tot 50 procent. In dat geval wordt de verlichting gedurende vaste periodes gedimd. "Kiezen we voor echt flexibel aanstuurbare geconnecteerde verlichtingsarmaturen, dan kan de energiebesparing oplopen tot 60 procent. Wanneer we erin slagen in Vlaanderen alle publieke verlichting op led-technologie over te laten schakelen en flexibel aanstuurbaar te maken, betekent dit een besparing van 680 miljoen euro op de normale levensduur van de installaties", klinkt het. Dat zou ook meteen leiden tot een daling van de CO2-uitstoot met meer dan 100.000 ton per jaar.

Volgens de berekeningen van Agoria kan een kleinere Vlaamse stad of gemeente met zo'n 4.000 lichtpunten een besparing realiseren van 1,5 miljoen euro op de normale levensduur van de installaties en een daling van de CO2-uitstoot met 6.000 ton.

bron: Belga