Kasteelmoord: dokter André Gyselbrecht krijgt 27 jaar

© Photo News

De Brugse correctionele rechtbank is van oordeel dat hoofdverdachte André Gyselbrecht niet handelde uit overmacht toen hij opdracht gaf om Stijn Saelens te doden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 27 jaar.

rdc, elb

Bij de start van het proces over de kasteelmoord werd hoofdverdachte Gyselbrecht (67) woensdag meteen wilsbekwaam en niet krankzinnig verklaard. Evenmin werd hij gedwongen door een niet tegen te houden kracht. Geen vrijspraak dus, maar 27 jaar cel. Het openbaar ministerie (OM) had de maximumstraf van dertig jaar geëist.

Omdat Gyselbrecht al vier jaar in voorhechtenis zat, kan hij in principe over vijf jaar een eerste keer vragen om vervroegd vrij te komen, na een derde van zijn straf uit te zitten. Had hij de maximumstraf gekregen (30 jaar), dan was dat pas na de helft van zijn straf geweest. Eerst moet wel nog blijken wat het gevolg is van een mogelijk beroep.

Tweede verdachte Pierre Serry (67) werd ook schuldig bevonden. Hij trad op als tussenpersoon bij het beramen van de moord. Het OM vorderde daarom 28 jaar gevangenisstraf, hij kreeg er uiteindelijk 21.

2.000 kilometer

De rechtbank vindt dat ook Evert de Clercq (54) schuld draagt aan de moord. Hij speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Daarvoor vorderde het OM 28 jaar cel, het werden er 17. De Zeeuw ontkent tot op vandaag dat hij betrokken is.

Ook Franciscus 'Roy' Larmit (41) is veroordeeld als mededader. 'Roy Larmit en [...] Van Bommel hebben in de periode voor de moord 2.000 kilometer afgelegd in de wagen, onder meer naar Pierre Serry. Het is ongeloofwaardig dat er in al die tijd niet gesproken zou zijn over het waarom van al die trips', zegt de rechtbank. Voor de Tilburger vorderde het OM 24 jaar celstraf, wat uiteindelijk 15 jaar werd.

Incest

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Het lichaam werd twee weken na de feiten aangetroffen vlak bij een chalet van Serry in Maria-Aalter. Zijn schoonvader André Gyselbrecht, toen huisarts in Ruiselede, kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord.

In mei 2017 gaf Gyselbrecht uiteindelijk toe dat hij de opdracht had gegeven. 'Toen ik van feiten van incest op de hoogte werd gebracht, moest ik als grootvader verantwoordelijkheid nemen', klonk het. De rechtbank toonde woensdag begrip voor de angst die hij moet gevoeld hebben toen Gyselbrecht in 2011 over het grensoverschrijdend gedrag werd ingelicht. 'Maar Stijn Saelens was geen gestoord individu die zijn vrouw en kinderen gevaar deed lopen', aldus het vonnis.