Fed houdt rente ongewijzigd: Wat betekent dat voor ons?

© REUTERS

De Amerikaanse economie is in de ogen van de Federal Reserve nog niet krachtig genoeg voor een hogere rente. De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot, zoals verwacht, zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op het bijzonder lage peil van 0,25 tot 0,5 procent. Wat betekent dat voor de EU?

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden.

Fed-bestuurders hebben herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit. Woensdag besloten ze nog te wachten op verdere tekenen van herstel. Tegelijk werd aangegeven dat de kans dat de rente nog dit jaar verder omhoog gaat is gegroeid.

Herstel arbeidsmarkt

Fed-president Janet Yellen wees er in een toelichting op dat het herstel van de arbeidsmarkt langzamer verloopt dan in eerdere periodes van economisch herstel. Daarnaast is de inflatie in de VS nog altijd bijzonder laag. Over het algemeen gaat de economie volgens de Fed wel goed vooruit, wat onder meer blijkt uit de sterke groei van de consumptie.

Het besluit om de rente deze maand ongewijzigd te laten werd met zeven stemmen voor en drie tegen genomen. De Fed neemt het volgende rentebesluit op 2 november, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen op 8 november. Veel kenners verwachten de volgende rentestap echter bij de vergadering van 14 december.

De verwachting voor de economische groei in 2016 werd wel enigszins verlaagd, naar 1,8 procent. In juni werd nog een plus van 2 procent voorspeld. Voor 2017 en 2018 wordt nog altijd een groei van 2 procent voorzien.

De centrale bankiers werden ook wat minder positief over de groeipotentie van de Amerikaanse economie op langere termijn. Die inschatting ging eveneens van 2 naar 1,8 procent. De inschattingen van de Fed-bestuurders wijzen nu in doorsnee op minstens twee renteverhogingen in 2017.

Impact op de EU

De beslissingen die de Fed neemt zijn niet zonder gevolgen voor de Europese Centrale Bank en logischerwijs de EU. Zo is de lage rente die de Fed nu handhaaft voornamelijk slecht nieuws voor de beleggers die nu nog wensen geld te investeren in obligaties of moeten herbeleggen. Ook de overheidsobligaties zijn een groot deel van hun glans verloren. In de sterkste eurolanden is zelfs de rente op tien jaar nu negatief.

Door de lage rente op obligaties trekken beleggers en spaarders massaal naar de beurs. Op Wall Street sneuvelt record na record. Ook op de Europese beurzen is het eenrichtingsverkeer – kleine tussentijdse correcties buiten beschouwing gelaten. De hogere rente in de Verenigde Staten kan massaal beleggers aantrekken, zodat elders een verkoopgolf op gang komt die zelfs de meest gediversifieerde beleggingsportefeuilles onderuithaalt. Dat is ook de reden waarom de Fed een renteverhoging al verscheidene keer heeft uitgesteld.

Maar de beslissingen van de Amerikaanse centrale bank bepaalt ook hoeveel wij betalen. Lees hier meer over hoe groot de impact van de Fed is op het dagdagelijkse leven in Europese Unie. (Belga/NS/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content