ASSISEN. Zus van slachtoffer kan zich niet beheersen na pleidooi van eigen raadsman

© BELGA

In het Tongerse hof van assisen zijn donderdag de pleidooien verder gezet in het proces van de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok, die terechtstaat voor de moord op de 54-jarige slager Mathieu Henkens uit Neeroeteren (Maaseik).

gjs

De derde advocaat van de burgerlijke partijen, meester Dirk Arits, probeerde de jury ervan te overtuigen dat Klok schuldig is aan doodslag met voorbedachten rade. Na zijn pleidooi kon de zus van het slachtoffer zich niet beheersen. “De doodstraf moest ge krijgen, kille moordenaar! , riep ze naar de beschuldigde.

29 messteken

Op 6 april 2013 gaf Klok zijn huurbaas Henkens 29 messteken en minstens 6 hamerslagen. Drie dagen later bekende hij aan de politie dat hij Henkens gedood had. In zijn versie van de feiten is Klok echter blijven beweren dat Henkens een mes vasthad en dat hij dat van Mathieu kon afnemen. Het mes is nadien nooit teruggevonden. De relatie tussen Henkens en Klok, in het verleden ook partners in crime inzake cannabisplantages, was volledig verzuurd. Henkens had enkele weken voordien bij de gemeente een aanvraag gedaan om het adres van Klok in zijn huis te laten schrappen. Volgens Klok was Henkens hem nog 150.000 euro verschuldigd, omdat die eigenhandig wiet had geteeld achter de rug van Klok om.

Meester Dirk Arits heeft de overtuiging dat Klok een mes bijhad om Henkens dood te steken. Daarin zag hij een element om de voorbedachtheid aan te tonen. Klok beweert dat hij het mes weg heeft gegooid in natuurgebied Bergerven, maar waar precies weet hij niet meer. “Hij wist wel aan te wijzen waar de hamer lag, maar van het mes wist hij niets. Klok weet alle details, behalve die over het mes. We weten ook dat Henkens nooit iemand thuis ontving met een mes of ander wapen in de hand. Klok had de intentie om Henkens te doden, want hoe vallen anders de 29 messteken en 6 hamerslagen te verklaren. Hij had immers kunnen stoppen en de hulpdiensten verwittigen, maar dat deed Klok niet”, aldus Arits.

Incidenten

“Henkens voelde zich niet meer op zijn gemak in zijn eigen huis. Er waren op 25 en 28 maart 2013 al twee incidenten geweest waarbij Klok agressief was geweest. Henkens voelde dat zijn dood al door Klok in voorbereiding was. Op 6 april 2013 drong Klok toch de woning binnen, terwijl hij er niet welkom was. Hij zocht de confrontatie op met Henkens. Klok zou het wel even gaan regelen en dat is te verklaren in zijn persoonlijkheid met narcistische en antisociale kenmerken”, aldus Arits.

Na de burgerlijke partijen kreeg het openbare ministerie het woord. Omdat openbare aanklager procureur-generaal Patrick Boyen ziek is, werd zijn plaats ingenomen door substituut-procureur Bruno Coppin van het parket van Limburg. Coppin was drie jaren geleden ook al de dienstdoende magistraat, toen de feiten zich voordeden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen