Videospeler inladen...

Tekort aan ICT'ers was nog nooit zo groot: bedrijven zijn op zoek naar 16.000 digitale experts

Het tekort aan ICT'ers op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. Dat schrijft De Tijd. Er zijn nu 16.000 openstaande vacatures, dubbel zoveel als 10 jaar geleden.

De nood aan digitale experts is hoog bij de Belgische bedrijven. Dat komt deels omdat de economie het uitstekend doet, maar vooral doordat de digitalisering verder blijft toenemen en naar zowat alle sectoren is uitgebreid. Voor de bedrijven wordt het moeilijker en moeilijker om geschikte mensen te vinden. 

In de 16.000 openstaande vacatures zijn uiteenlopende digitale profielen opgenomen. Zo zoeken de  bedrijven onder andere naar 4.400 IT-consultants, 2.400 systeemontwikkelaars en 1.600 projectmanagers.

"We hebben meer mensen nodig die IT-vaardigheden verwerven", zegt Marc Lambotte van technologiefederatie Agoria. "Wie vandaag een bepaalde job doet en denkt dat die in de toekomst wel eens onder druk zou kunnen komen te staan, doet er goed aan om zich om te scholen. Het is belangrijk dat mensen de overstap maken naar de jobs van de toekomst, en dat zijn die IT-jobs."

Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt beperkt zich overigens niet tot ICT-profielen. "In de pure technologiesector hebben we nog eens 15.000 andere jobs die ook niet ingevuld raken. Ik denk dan aan technici en ingenieurs", zegt Lambotte.

De zoektocht naar personeel kan bedrijven hinderen in hun groei. Proximus-topvrouw Dominique Leroy noemde gisteren op de algemene vergadering het tekort aan digitale profielen de grootste bedreiging voor de telecomgroep. Die heeft honderden openstaande vacatures. "De scholen leveren te weinig van die (gezochte) profielen af, met name data-analisten en cybersecurityspecialisten", zei Leroy.

"We halen bijna nooit een vacature van de website"

Ook IT-dienstverlener CTG uit Diegem voelt het nijpende tekort aan ICT'ers. Het bedrijf telt zo'n 350 werknemers in ons land en is marktleider op vlak van softwaretesting. "Het is al jaren een probleem", zegt hr-manager Ferdi Claes. "Er staan momenteel een 40-tal vacatures open en dat is eigenlijk continu zo. We halen bijna nooit een vacature van onze website omdat die behoefte er continu blijft."

Het bedrijf doet veel moeite om nieuwe werknemers te vinden. "We werken fel aan ons bedrijfsimago. Via sociale media voeren we campagnes. We doen aan campusrekrutering. We werken samen met de VDAB. We vragen werknemers om zelf mensen uit hun netwerk aan te brengen, waarvoor ze ook premies krijgen. Eigenlijk proberen we alle mogelijke kanalen aan te boren om de nodige mensen te vinden."

CTG richt zich niet alleen op mensen die al opgeleid zijn. Ze leiden ook zelf 50-plussers en schoolverlaters op. "Vorig jaar hebben we 80 mensen zo’n opleiding gegeven en ook dit jaar zitten we al aan de 5e klas. Dat loopt heel vlot, als mensen gemotiveerd genoeg zijn en er willen voor gaan. We hebben heel weinig uitval."

We proberen alle mogelijke kanalen aan te boren om mensen te vinden.

Ferdi Claes (CTG)

Er is dus veel vraag naar afgestudeerden in de IT én te weinig aanbod. Veel jongeren vinden de weg niet naar de sector. In Hasselt probeert de PXL Hogeschool scholieren warm te maken voor de studie via speciale stages en de studenten worden zo snel mogelijk ingeschakeld bij bedrijven. "Het journaal" ging een kijkje nemen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen