© AP

Volkswagen wil alle auto’s in orde brengen tegen herfst 2017

Volkswagen heeft de Europese Commissie een actieplan beloofd om de dieselauto’s met sjoemelsoftware in overeenstemming te brengen met de Europese regels. Tegen de herfst van volgend jaar wil de autobouwer bij alle wagens de nodige aanpassingen verrichten, zo verluidde donderdag bij de Commissie.

Eurocommissaris voor Consumentenzaken Vera Jourova sprak woensdag met bestuurder Francisco Javier Garcia Sanz van VW over haar recente vergadering met Europese consumentenorganisaties als Test-Aankoop. In het gesprek beloofde de topman dat zijn bedrijf een Europees actieplan gaat opmaken om de sjoemelwagens in orde te brengen. Volkswagen zal de consumenten tegen eind dit jaar informeren en wil alle betrokken auto’s tegen de herfst van volgend jaar aangepast hebben.

“Dit is een belangrijke stap naar een eerlijke behandeling van de Europese consumenten”, zo reageerde Jourova op het engagement van de autobouwer. De eurocommissaris gaat de verrichtingen van de autobouwer van nabij opvolgen. Volgende week vindt in Brussel een conferentie met consumentenorganisaties plaats en begin volgende maand ontmoet Jourova de bevoegde nationale autoriteiten.

Vorig jaar kwam in de VS aan het licht dat VW in verscheidene dieselmodellen sjoemelsoftware had geïnstalleerd om een loopje te nemen met de uitstoottests. De autobouwer moest wereldwijd elf miljoen auto’s terugroepen, waarvan 8,5 miljoen in Europa. In de VS trekt de Duitse autobouwer miljarden dollars uit om gedupeerde consumenten te compenseren, in Europa daarentegen houdt de onderneming tot dusver de vinger op de knip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER