© Photo News

Openbare aanklager vraagt 27 jaar opsluiting voor Klok

Openbare aanklager Bruno Coppin heeft vrijdag op de laatste dag van het Tongerse assisenproces 27 jaar opsluiting gevraagd voor de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok. Maximaal riskeert de Nederlander 30 jaar opsluiting voor de doodslag op zijn 54-jarige huurbaas, de Neeroeterse slager Mathieu Henkens.

Donderdagavond verklaarde de jury Klok schuldig aan het doden van Henkens met 29 messteken en minstens 6 hamerslagen. De feiten speelden zich af op 6 april 2013 in de woning van Henkens aan de Opoeterseweg in Neeroeteren, waar Klok een studio huurde.

De twee mannen hadden echter ook een verleden in de cannabisteelt. Klok liep in ons land drie correctionele veroordelingen op, 120 uur werkstraf, 2 jaar en nog eens 15 maanden cel, voor inbreuken op de drugswet. Ook Henkens belandde in de cel. Henkens wilde het adres van Klok laten schrappen. Zo dreigde Klok zijn uitkering te verliezen. Klok meende dat Henkens hem nog 150.000 euro moest, opbrengst van wietteelt.

“Hij is een narcist met een verankerde agressie. Hij kan niet om met krenkingen. Hij wilde nog geld van Henkens en hij wilde zijn studio met bijbehorende uitkering niet kwijt. Ik wil niet weten hoelang de doodsstrijd van Henkens heeft geduurd. Voor deze gruwel kan geen uitleg bestaan. Oprecht berouw en spijt: dit is een belangrijk aspect. Op geen enkel moment toonde hij actief spijt en berouw. Welgemeende spijt heeft hij niet uitgedrukt. Hoe kan hij zich weer integreren in de maatschappij, als hij geen spijt heeft? Er is de kans dat hij opnieuw dergelijke feiten pleegt. Ik vraag u als jury zich in te leven in het slachtoffer. Nadat u neergestoken als weerloos slachtoffer op de grond ligt, nog afgemaakt worden met een hamer. Ik zie mogelijk één verzachtende omstandigheid en dat is zijn levensloop tot aan zijn verhuis van Nederland naar België. Tot aan zijn verhuis naar België had Klok een min of meer gewone levensloop. Dat zou kunnen meespelen om hem iets minder dan 30 jaar te geven’‘, besloot Bruno Coppin.

Daarna kreeg meester Pieter Filipowicz voor zijn pleidooi inzake de strafmaat het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer