REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Fotoreeks: zo ligt de kerncentrale van Tsjernobyl er nu bij

WetenschapOp 26 april 1986 vond in de stad Tsjernobyl (Oekraïne) een van de grootste kernrampen ooit plaats. De giftige straling veranderde de kerncentrale en het omliggende gebied in een niemandsland dat nog steeds niet toegankelijk is. Fotograaf Gleb Garanich kreeg echter toestemming om de nucleaire installatie onder begeleiding te bezoeken, en kon vastleggen hoe de centrale - die van de ene op de andere dag verlaten werd - er vandaag de dag bijligt.

12 reacties

  • Jan Vandenberghe

    6 jaar geleden
    In maart 3 dagen in Pripyat geweest. Totale straling: 1,5 röntgenfoto of één transatlantische vlucht. Er zijn inderdaad nog gevaarlijke plekken waar je beter niet komt. In het 'niemandsland' werken 4000 mensen (o.a. bouw nieuwe sarcofaag) en komen dagelijks 100en toeristen. Ik vermoed dat deze foto's in reactor 2 genomen zijn (dewelke te bezoeken is) en niet in reactor 4 ...
  • Chris Fobé

    6 jaar geleden
    Maar wegens een grote vraag naar stroom bleven de andere reactoren nog in werking, de laatste tot december 2000. De kerncentrale wordt nog steeds bemand, want de drie overige reactoren zijn wel buiten werking gesteld, maar bevatten nog steeds kernbrandstof, die in de gaten dient te worden gehouden. 5 SEC op googel .
  • Pieter Vankamp

    6 jaar geleden
    De dag dat de staat loog tegen de bevolking via een weerman. Was niet de laatste keer.
  • Thibault Derese

    6 jaar geleden
    Nog steeds niet toegankelijk, en in Pripyat doen ze al jaren toeren (uiteraard blijven ze niet al te lang maar toch genoeg om alles gezien te hebben) en ze hebben al het gras daar ook weggedaan en vervangen etc.....
  • Conny Van den Bosch

    6 jaar geleden
    Sherly, je kan meerdere filmpjes vinden op Youtube waar je kan zien dat de Natuur en de Dieren zich al lang hebben aangepast aan de straling. Dus voor een mens in beschermkledij, en die er ook maar korte tijd verblijft, zal het wel niet zo gevaarlijk zijn. Ik sta wel versteld dat de koperdieven daar nog niet zijn langs geweest.