Dodental schipbreuk voor kust van Egypte loopt op tot 162

Bij de schipbreuk van een boot vol vluchtelingen voor de kust van Egypte zijn zeker 162 doden gevallen. Dat zeggen de Egyptische autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn vooral veel vrouwen en kinderen.

Het vaartuig met honderden - naar verluidt zeshonderd - vluchtelingen aan boord zonk woensdag nabij Rosetta in het noorden van Egypte. Die stad wordt steeds meer gebruikt als letterlijke uitvalshaven voor mensen die de gevaarlijke oversteek naar Europa willen maken.

Gisterenavond was er nog sprake van een vijftigtal doden, maar vanochtend zijn er nog tientallen lijken geborgen. Het dodental kan bovendien nog gevoelig oplopen, want veel schipbreukelingen worden nog vermist. 160 mensen werden wel al levend uit het water gehaald. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er aan boord waren. De schattingen variëren van 450 tot 600. Volgens overlevenden was de boot overbevolkt.

Onder de slachtoffers zijn Egyptenaren, Soedanezen en "andere Afrikanen", aldus een woordvoerder van het ministerie. In verband met de scheepsramp heeft de Egyptische justitie vier betrokkenen opgepakt.

Meest gelezen