Steeds meer meldingen van bedelaars op treinen

Bedelaar in het Centraal Station van Brussel © Jimmy Kets

Het aantal jaarlijkse meldingen over bedelaars op treinen is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

pvm

Sinds 2015 houdt het boordpersoneel van de NMBS meldingen bij over bedelarij op treinen. Waren er dat jaar nog minder dan vierhonderd, dan is dat aantal vorig jaar opgelopen tot meer dan duizend. In totaal werden in drie jaar tijd 2.881 meldingen van bedelaars geregistreerd. Securail maakte van 228 gevallen een proces-verbaal op.

In stations wordt bedelen alleen als een inbreuk gezien indien het agressief gebeurt, maar in treinen geldt een totaalverbod. Toch gebeurt het op een aantal drukke lijnen heel vaak, vooral op de Noord-Zuidverbinding in Brussel, de verbinding Brussel-Antwerpen en de lijn Antwerpen-Gent.

‘We moeten die problematiek aanpakken’, zegt parlementslid Veli Yüksel (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister Bellot. ‘Niet alleen is het storend voor de treinpassagiers, er zit waarschijnlijk ook een tragische realiteit van uitbuiting van jonge en kwetsbare mensen achter. Daarom is het onaanvaardbaar’.

Maatregelen

Minister Bellot wijst erop dat er sinds 2016 verscheidene maatregelen zijn genomen. Al werd na de aanslagen van 22 maart 2016 een van de maatregelen, het opstellen van een gezamenlijk actieplan met de federale spoorwegpolitie, tijdelijk opgeschort.

‘Nu het dreigingsniveau opnieuw is gedaald, zie ik geen enkele reden om dat actieplan niet te activeren’, besluit Yüksel.