April was zeer abnormaal warme maand

door
Belga
Leestijd 1 min.

De maand april was een zeer abnormaal warme maand. Dat zegt het KMI, dat vandaag het klimatologische overzicht van de maand publiceert. De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg afgelopen maand 13°C, waar dat normaal 9,8°C is. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam uit op 17,7°C (normaal: 14,2°C) en de gemiddelde minimumtemperatuur 8°C (normaal: 5,3°C). De eerste twee waarden waren zeer abnormaal hoog en de laatste zelfs uitzonderlijk hoog, zegt het KMI.

Dat registreerde deze maand vier zomerdagen: een zeer abnormaal hoog aantal. De hoogste temperatuur werd gemeten op de 19de. Goed voor een eerste tropische dag in het noordoosten van ons land. In Bilzen klom het kwik tot 31,2°C, net geen landelijk record.

De neerslaghoeveelheid afgelopen april was uiteindelijk normaal, wat te danken is aan de zware regenval op het einde van de maand. In Ukkel viel 66,3 mm neerslag, waar dat normaal 51,3 mm is, op 13 dagen (normaal 15 dagen). De grootste hoeveelheid, namelijk 31,4 mm, viel op de 29ste.

Ook het aantal onweersdagen kwam met elf op normaal uit. Hetzelfde geldt voor de zonneschijnduur. De zon scheen in april 171 uur en 33 minuten. De gemiddelde windsnelheid kwam eveneens uit op normaal.

bron: Belga