UGent rondt historische kaap van 7.000 nieuwe bachelorstudenten

Aan de Gentse universiteit zullen dit academiejaar meer dan 7.000 bachelorstudenten starten. Met vijf procent meer generatiestudenten dan vorig jaar, rondt de Universiteit Gent een historische kaap, zegt rector Anne De Paepe bij de voorstelling van 200 jaar UGent.

Nooit eerder in de geschiedenis van de UGent stonden zoveel bachelorstudenten aan de start. Er studeerden het voorbije academiejaar ook nog nooit zoveel masterstudenten (6.315) af. Het aantal doctoraten klokte vorig kalenderjaar af op 675 en dat is een bijna verdubbeling op tien jaar tijd. Er werden ook 6.277 wetenschappelijke artikels gepubliceerd, dat zijn er 4,18 per professor en dat is hoog, zowel in Vlaanderen als wereldwijd.

Toch vindt de UGent het "zorgwekkend" dat het slaagpercentage bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) nog slechts 15 procent bedraagt. "Uitstekende ideeën en projecten krijgen daardoor nooit de kans om ontwikkeld te worden", zegt rector De Paepe. "Dat is absoluut bedreigend voor de kennisregio die Vlaanderen wil zijn." Met haar statement steunt rector De Paepe al de Vlaamse onderzoeksgemeenschap die gisteren in een open brief aan de alarmbel trok voor meer middelen voor het FWO.

Onder de slagzin "UGent 20.0: een geschiedenis vol toekomst", wil de Universiteit Gent de 200ste verjaardag van haar stichting gebruiken om zich af te vragen welke maatschappelijke rol de universiteit in de toekomst wil spelen.

Meest gelezen