© Boumediene Belbachir

Akkoord bij Lidl: winkels morgen weer open

De directie en de vakbonden bij Lidl hebben dinsdagavond een akkoord bereikt. Tot het afsluiten van een nieuwe cao zal per filiaal 42 uur extra per week ingezet worden, zo melden zowel de vakbonden als de directie zelf. Vanaf woensdag zullen alle filialen van Lidl weer gewoon open zijn.

neac/adm

De directie en de vakbonden van supermarktketen Lidl zijn uitgerekend op de Dag van de Arbeid om 14 uur samengekomen op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voor een nieuwe verzoeningspoging. Tijdens die vergadering zijn de bonden en de directie tot een akkoord gekomen.

De staking is maandag uitgebroken uit onvrede over de hoge werkdruk. Volgens de bonden investeerde de directie te veel in winkel-innovatie en in een uitbreiding van het assortiment, maar niet in personeel.

Eerste poging

Een eerste verzoeningspoging tussen directie en vakbonden sprong in de nacht van vrijdag op zaterdag af. De directie stelde onder meer voor dat elke winkel de komende zes maanden 42 werkuren per week extra zou kunnen inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. In die periode zou er verder worden onderhandeld over een reeks knelpunten.

De christelijke en de liberale vakbond waren bereid het voorstel te aanvaarden, maar de socialistische vakbond niet.

BBTK, dat vrijdag nog het voorstel van de directie afwees, laat via Twitter weten dat er de nodige tijd zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden. “De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen #samensterk. Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd! Prettig 1 meifeest”, klinkt het.

“Beginpunt”

Thomas Vanbiervliet van ACLVB bevestigt in een communiqué dat er een akkoord is, maar waarschuwt tegelijk dit pas het beginpunt is. “We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen processie van Echternach worden maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt”, zegt hij. De vakbond stelt vast “dat de basis van het akkoord bij Lidl van afgelopen vrijdag dezelfde is gebleven” en besluit dat het ACLVB de komende maanden haar verantwoordelijkheid zal nemen om tot een goed akkoord te komen.

Ook bij LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. “Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen en daar de onderhandelingen over te voeren”, aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck.

Na het afspringen van de gesprekken van vrijdag, zaten de vakbonden onderling niet zo ver uit elkaar want eigenlijk wilden wij allemaal de voorgestelde voorwaarden toegekend zien voor de hele duurtijd van de onderhandelingen, benadrukt hij, “maar op een bepaald moment hebben onze mensen besloten om de directie het voordeel van de twijfel te geven, daar waar de andere vakbond twijfelde en uiteindelijk neen heeft gezegd”.

Volgens LBC is het volgende overlegmoment gepland op 15 mei. Dan zal ook de vergaderkalender en de vergaderagenda worden vastgelegd, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer