Premier Michel dringt aan op verkiezingen in Congo

Premier Charles Michel veroordeelt het geweld in Congo en dringt aan om zo snel mogelijk verkiezingen in het land te houden. Dat heeft hij gezegd in zijn toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

"Ik doe een oproep aan de politici van meerderheid en oppositie om een einde te maken aan het geweld. Er moet een brede dialoog komen met alle betrokken partijen", zei Michel.

"Wees uw land en volk waardig, kijk er niet van weg. De enige weg naar stabiliteit is een vaste datum voor eerlijke en geloofwaardige verkiezingen, en dat zo snel mogelijk", aldus Michel.

Onafhankelijk onderzoek

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil intussen dat er onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek komt naar het geweld van de afgelopen dagen in Congo. Belgiƫ vraagt dat de individuele verantwoordelijkheid wordt onderzocht van al wie bij de feiten betrokken was.

"De veiligheidsdiensten zijn verantwoordelijk om de openbare orde op een proportionele manier te handhaven", beklemtoont Reynders, nadat begin deze week tientallen doden vielen bij geweld tussen jongeren en de ordediensten in Kinshasa. Volgens de oppositie ging het zelfs om een veelvoud.

Reynders toont zich heel bezorgd over het klimaat van geweld en roept alle betrokkenen op geen geweld meer te gebruiken. Een oplossing voor de crisis is alleen mogelijk op een vreedzame manier, met een inclusieve dialoog Ć©n in overeenstemming met de grondwet, luidt het nog.

Intussen gaan heel wat stemmen op om een forser standpunt in te nemen. Zo roept 11.11.11 Reynders op om binnen de Europese Unie expliciet te pleiten voor sancties en binnen de VN-mensenrechtenraad op een onderzoek onder leiding van speciale rapporteurs van de raad.

Meest gelezen