"Verzoening was duidelijk niet de bedoeling van De Wever"

Bart De Wever had nooit de bedoeling om zich te verzoenen met Hendrik Vuye en Veerle Wouters tijdens het gesprek dinsdag. Dat laten althans de twee onafhankelijke Kamerleden verstaan in De Standaard. Een dag later stapten Vuye en Wouters uit de N-VA. Zij spreken van wrevel en jaloezie in de partij.
Vuye en Wouters zijn voortaan onafhankelijk Kamerlid

Vorige dinsdag had N-VA-voorzitter De Wever een lang gesprek met Vuye en Wouters. Maandag waren de twee uit het partijbestuur gezet na hun openlijke kritiek op de communautaire koers van de N-VA, maar de dag erna leek dus enigszins een verzoening in de maak. "Maar wij hebben de verzoening ingezet. Dat was duidelijk niet de bedoeling", zegt Veerle Wouters over het gesprek met De Wever.

"Het eerste uur verliep de vergadering erg woelig, maar uiteindelijk werd het rustiger", schetst ze een inkijk. "Met goede moed namen we de lift naar beneden. Toen hoorden we dat De Wever zijn afspraken met VTM en VRT had moeten afzeggen, dat het nooit de bedoeling was om zo lang te praten. Dat was een koude douche. We voelden ons bekocht."

Vuye vult aan: "Hij dacht dat we ons boeltje zouden pakken en vertrekken. Ze hebben ook geprobeerd om Veerle en mij uiteen te halen. De Wever communiceerde anders naar mij dan naar haar."

"Wrevel en jaloezie"

Hoe is het zover kunnen komen? Volgens Wouters en Vuye was er wrevel en jaloezie over hun positie binnen de partij. "Vuye/Wouters was een te sterk merk, we kregen makkelijk toegang tot de media", aldus Hendrik Vuye.

"Dat de media ons beschouwden als kopstukken heeft ons de das omgegaan", gaat Veerle Wouters verder. "Van mij waren ze gewend dat ik in een klein hoekje hard werkte. Plots kwam ik op de voorgrond. Dat stak heel hard. De partij wil zelf beslissen wie het hoofd boven het maaiveld mag uitsteken."

"De Wever denkt nog steeds dat hij helemaal alleen aan de top staat", stelt Wouters verder. "Maar gewild of ongewild heeft hij de dingen niet meer in de hand. Vroeger liepen alle lijnen via hem. Nu worden heel wat beslissing rondom hem genomen." "Hij heeft op het secretariaat zelfs geen bureau meer", illustreert Vuye. "Afgelopen dinsdag vergaderden we in zijn voormalige kantoor. Ineens keek hij in het rond. Waar is mijn bureau gebleven? We hebben toen goed gelachen."

Jasper Jacobs

Meest gelezen