© BELGIAN

Bart De Wever: “Ze mogen mij gerust uit het Antwerps stadhuis halen om een confederale kanteling te leiden”

Om de leiding te nemen van een confederale kanteling, “mogen ze mij gerust uit het stadhuis halen”. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagavond gezegd in het VRT-programma Terzake. In afwachting wil de Antwerpse burgemeester nog steeds het gesprek aangaan met de federale coalitiepartners om na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober alsnog te proberen de rit te eindigen met het beloofde begrotingsresultaat.

De Wever kreeg de vraag voorgeschoteld of een N-VA’er premier kan worden. “Ik kan niets uitsluiten. Als wij geconfronteerd worden met een opmars van links in Wallonië die onstuitbaar is, dan denk ik dat we zo snel mogelijk naar een confederale kanteling moeten. Als het nodig is om de leiding te nemen van dat proces, dan mogen ze mij gerust uit het stadhuis halen, tijdelijk misschien, om dat te doen”, zo antwoordde de N-VA-voorzitter. “Maar dat is een hypothese die ik niet kan voorspellen. Wat er in 2019 uit de urnen zal komen in het noorden, daar heb ik nog iets impact op. In het zuiden niet.”

Intussen hoopt De Wever dat de federale coalitiepartijen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, in de zeven resterende maanden, alsnog willen proberen om de rit te eindigen met een begroting in evenwicht, zoals was vooropgesteld. Volgens de N-VA-voorzitter kan niet gezegd worden dat de regering een slecht economisch parcours heeft gereden, maar “ik sta zeker open voor een gesprek om dat laatste pijnpunt dicht te rijden”. Met een geraamd tekort van 0,7 procent van het bbp en een inspanning van ruim twee miljard euro kan er volgens hem “zeker nog iets gebeuren”.

Maar momenteel is “de dash” wat uit de regeringsploeg en ontbreekt in de aanloop naar de lokale stembusslag bij alle coalitiepartijen het vermogen om “donnant donnant” tot iets te komen en toegeeflijkheid te tonen, zo stelt De Wever vast. “Als de vicepremier in uw stad zijn tenten komt opslaan, dan is dat allemaal niet van aard om te zeggen dat het vertrouwen aan de bomen groeit”, zo verwees hij naar CD&V-vicepremier Kris Peeters, die deelneemt aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER