© Shutterstock

Tien tips om voedselverspilling tegen te gaan

Durf jij ook wel eens een halve krop sla weg te gooien? Of belanden er ook wel eens restjes in de vuilbak? Met deze tien tips van VRT NEWS ga je voortaan zorgvuldiger te werk tijdens het winkelen (én bespaar je zelfs nog wat euro’s).

lla

1. Eet voor je naar de supermarkt gaat

Winkelen met een lege maag? Een heel slecht idee. Door het hongergevoel zal je niet alleen meer kopen, je zal sneller teruggrijpen naar ongezonde snacks of snelle happen.

2. Koop bewust en niet te veel

Het ligt voor de hand maar ga op de rem staan als je in de supermarkt rondloopt. Niet alles wat je lust of leuk vindt, hoeft per se in het winkelmandje te belanden. Maak een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt en schrijf erbij hoeveel je precies van elk product nodig hebt. Wil je vanavond aardappelen koken? Tel dan hoeveel aardappelen je precies zal eten en laat de rest in de winkel liggen.

3. Eet seizoensgebonden

Aardbeien in de winter of stoofpotjes in de zomer: het kan zwaar doorwegen op je budget. Kies daarom voor verse seizoensproducten. Doordat ze in grote aantallen aanwezig zijn, zullen ze ook een stuk(je) goedkoper zijn.

4. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum

Eerst en vooral: er is een duidelijk verschil tussen ‘houdbaar tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’. De eerste is dwingender: na de datum, aangegeven op de verpakking, eet je het product beter niet meer op. Bij de tweede heb je wat meer marge. Bij ‘tenminste houdbaar tot’ garandeert de fabrikant dat het product zijn kwaliteit behoudt tot de aangegeven datum. Daarna kan er eventueel kleur- of smaakverlies optreden maar het blijft perfect eetbaar.

5. De diepvries is je beste vriend

De tijd dat je alleen ingemaakte groenten kon invriezen, is al lang verleden tijd. Ook (te) rijp fruit kan je gemakkelijk in de diepvries proppen om daarna te verwerken tot een gezond ijsje of smoothie.

6. Restjes

Toch wat te veel bereid? Koel de restje dan goed af en bewaar ze in een afgesloten kom of potje in de koelkast. Zo hoef je de volgende dag niet te koken en kan je toch genieten van een lekkere maaltijd.

7. Oude restjes

En om bij de restjes te blijven: ook oudere restjes kan je nog perfect gebruiken. Denk daarbij aan oud brood. Duw het oude brood in een blender en maal het fijn tot broodkruim. Of snij het brood in stukjes en bak het in de pan tot knapperige broodkorstjes voor in de soep. De toepassingen zijn eindeloos.

8. Een efficiënte koelkast

Plaats je koelkast niet in de zon en stel ze in op 4 graden Celsius. Op die manier kan je voedsel lange bewaren én bespaar je enkele euro’s op je energiefactuur. Nog een tip Plaats rauwkost onderaan de koelkast en charcuterie bovenin.

9. Moderne technologie

Applicaties regelen meer en meer ons dagelijkse leven en dat is tijdens het koken of winkelen niet anders. Er bestaan apps die je helpen om maaltijden beter te plannen of voedseloverschotten te beheren.

10. Niet alles moet in de koelkast

Het is een drang maar niet alles hoeft daadwerkelijk in de koelkast. Sommige groenten en fruit blijven zelfs langer vers als je ze op een droge plek (denk aan een voorraadkast) bewaart. Denk maar aan uien, sinaasappels en paprika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer