Trainer Ivan Leko en voorzitter Bart Verhaeghe © Simon Mouton

Club-voorzitter Bart Verhaeghe ziet complot: “Dit is ridicuul, is hier meer aan de hand?”

De kraker tussen Club Brugge en Anderlecht zal niet snel vergeten worden. Paars-wit won met 1-2 en nadert tot op twee punten van de leider. De videoref speelde (alweer) een hoofdrol en daar had Club-voorzitter Bart Verhaeghe zijn mening over.

vtvn

“Normaal spreek ik na een wedstrijd niet met de pers, maar ik doe ik dit in het algemene belang van het Belgische voetbal”, aldus Verhaeghe. “Vandaag konden we weer vaststellen dat we een probleem hebben. Het begint ridicuul te worden. De goal van Teodorczyk was duidelijk offside, terwijl de VAR bij het doelpunt van Diaby in Anderlecht wel optrad.”

“Daarnaast verdienden we een zuivere penalty na de fout van Gerkens op Vanaken. Maar de VAR doet niets. Heel merkwaardig. Bij twee andere fases trad de videoref wel op. Dit is niet goed voor ons voetbal en voor onze competitie. Net zoals het systeem van de halvering van de punten.”

“Dan moet je vaststellen: ofwel is de VAR heel onprofessioneel ofwel is er meer aan de hand. Ik hoop van niet, maar ik moet daar wel aan denken. Het is niet aan mij om hier bewijs voor te leveren. Club Brugge is vandaag ontgoocheld in het profvoetbal, waar we vandaag dit ridicuul verhaal zien. Ik hoop dat de VAR de sereniteit en professionaliteit kan terugvinden om hier iets aan te doen.”

Videoref speelt hoofdrol in topper, Anderlecht maakt titelstrijd weer spannend

© Photo News

De titelstrijd ligt weer helemaal open. Anderlecht stopte de Brugse reeks van 48 thuiswedstrijden zonder nederlaag en won met 1-2 na een topper die bol stond van de sensatie. De VAR eiste een hoofdrol op, Teodorczyk en Morioka bezorgden Anderlecht de zege. Het tegendoelpunt van Diaby kwam te laat.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Club Brugge

Anderlecht

De Brugse fans zorgen voor een warm welkom voor de aartsrivalen uit Brussel. Rond het Jan Breydelstadion heerste een helse sfeer, aan alles voelde je dat dit een belangrijke topper was. De blauw-zwarte selectie werd dan ook met veel enthousiasme onthaald door de uitgelaten aanhang. ook in het stadion lieten ze zich meteen opmerken. Hein Vanhaezebrouck kreeg een fluitconcert over zich heen toen hij het veld opliep.

Maar alle aandacht ging nog voor de match naar de onvermijdelijk VAR. Door de warmte en kapotte airco raakten machines van het systeem oververhit. Gevolg: de aftrap werd met een kwartier uitgesteld. De spelers werden terug naar binnen gehaald, het leverde gekke taferelen op.

© Isosport

© Photo News

Met vertraging trok de topper zich dan toch op gang in een kolkend Jan Breydel, dat een dubbele tifo voorzag. Op het veld was er aanvankelijk een studieronde, met veel intensiteit in de duels. De eerste grote kans was voor de bezoekers. Na een knappe actie loodste Markovic Teodorczyk door de Brugse defensie. De Pool raakte echter niet voorbij Gabulov. In de herneming stuitte ook Markovic op de doelman. Even later was Anderlecht daar weer met dezelfde protagonisten, ook nu hield Gabulov Teodorczyk van een doelpunt.

© Photo News

Club Brugge reageerde en aan de overkant moest Sels zijn kunnen tonen op een lekkere streep van Nakamba en hield ook Vanaken van een doelpunt. Op slag van rust legde Visser de bal op de stip, maar de handsbal van Sa die hij gezien was duidelijk aangeschoten. Dat zag ook de VAR en die floot Visser terug. Club kon tegen die terechte beslissing niets inbrengen, maar voelde zich desondanks bekocht. Eerder greep de videoref niet in toen Gerkens een overtreding leek te begaan op Vanaken, al dan niet binnen de zestien.

© Photo News

Na de pauze trokken beide ploegen opnieuw vol in de aanval. En het was paars-wit dat de ban brak! Uitgerend Teodorczyk, die onlangs zijn broer verloor en pas terugkeerde uit Polen, scoorde de 0-1. Gerkens speelde de Pool, randje buitenspel, aan in de zestien en die trapte uit de draai. Gabulov veranderde weer even in Grabulov en liet de bal ietwat knullig onder zich in doel rollen.

© Photo News

Anderlecht aan het feest en dat was even later nog meer het geval. Met nog 20 minuten op de klok kopte Dendoncker een vrije trap terug voor doel, Gabulov gleed uit en Morioka kon met wat geluk de tweede Brusselse treffer tegen de touwen koppen: 0-2, Anderlecht op rozen.

© BELGA

Maar Club Brugge leefde nog. Leko gooide Vossen en Refaelov in de strijd, eerstgenoemde liet meteen een kans liggen. Maar tien minuten voor tijd was daar de aansluitingstreffer. Na een rommelige fase tikte Diaby de bal al dan niet over de lijn. Doelman Sels beweerde dat de bal niet helemaal over de lijn is, maar de VAR stond Visser bij: een geldig doelpunt en 1-2.

© BELGA

Vanhaezebrouck greep in en bracht Spajic voor Gerkens. Het werd pompen of verzuipen voor Anderlecht, Sels moest alweer redding brengen op een poging van Nakamba. Scoren lukte Club niet meer, Anderlecht wint zo met 1-2 en komt tot op twee punten van de West-Vlamingen. Alles te herdoen in de titelstrijd.

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer