Natuurpunt wil oud kerkwegje opnieuw openstellen, helaas voor hen heeft de tijd niet stilgestaan

© jvi

Natuurpunt vraagt het gemeentebestuur om 't Kerkwegske opnieuw open te stellen. De wandelweg is volgens de vereniging al jaren illegaal afgesloten.

Joost Van Liefferinge

't Kerkwegske in Pamel, de wandelweg die de Steenberg verbindt met de Lange Kamstraat, terug geopend zien tegen de Dag van de Trage Weg in oktober. Dat is de eis van Natuurpunt Roosdaal. Om hun vraag kracht bij te zetten werd afgelopen weekend deelgenomen aan de actie Doorgang voor iedereen! van vzw Trage Wegen waarbij protestgroepen in heel Vlaanderen aandacht vroegen voor soortgelijke problemen.

Het dossier rond de afgesloten Pamelse wandelweg sleept volgens Rik Van Nuffel van Natuurpunt Roosdaal al een tiental jaar aan. “Het gemeentebestuur durft niet of amper reageren op onze vraag om het wegje te heropenen”, zegt Van Nuffel.

Traag dossier

De situatie lijkt na al die jaren uitzichtloos geworden, maar Natuurpunt Roosdaal blijft er voor vechten. “Het gaat hier om een trage weg, maar jammer genoeg ook een traag dossier. Maar dat zal ons niet tegenhouden om gelijk te krijgen”, aldus een strijdvaardige Van Nuffel.

De actievoerders kregen zaterdagochtend de steun van Vincent Van Heghe, campagneverantwoordelijke van de vzw Trage Wegen. De cijfers die hij meebracht van een soortgelijke actie in 2015 gaven alvast een sprankeltje hoop. “Van de 22 trage wegen waarover toen een probleem werd aangekaart, zijn er intussen acht opgelost, vijf in behandeling en zitten er nog negen vast”, aldus Vincent Van Heghe.

Weg door huis

Of er in het dossier rond 't Kerkwegske, op amper een half jaar tijd, iets kan veranderen blijft maar de vraag. Schepen Herman Claeys (CD&V) zet de actievoerders alvast met de voeten op de grond. “Er is al lang discussie over het bestaan van deze weg. De kasseien werden er immers net voor de Tweede Wereldoorlog uitgebroken. Het klopt wel dat de weg nooit werd afgeschaft op de Atlas der Buurtwegen. Uit dat document blijkt overigens dat de weg uitkomt op een locatie waar nu een huis staat. Eigenlijk loopt het wegje dus midden door een woning. De weg heraanleggen langs grond van andere buren zien wij niet zitten.”

Een argument dat ze bij Natuurpunt absoluut niet begrijpen. “Wij hebben buren gesproken die het absoluut niet erg zouden vinden mocht de weg langs hun grond liggen”, klinkt het daar.

Schepen Claeys benadrukt ook graag dat de gemeente de afgelopen jaren veel aandacht geschonken heeft aan de trage wegen, waarbij enkele andere verloederde wegjes wel weer open werden gesteld voor de wandelaars. “Daarbij leek het ons maar logisch dat we prioriteit gaven aan wegen dicht bij scholen en winkels. Niet aan een kerkweg die leidt naar een plek waar geen kerk meer staat”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen