Trump verdedigt benoeming nieuwe CIA-directeur na beschuldigingen van foltering

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor Gina Haspel, die als eerste vrouw ooit de buitenlandse geheime dienst CIA moet leiden. Trumps blijk van steun komt er nadat er in de Amerikaanse media berichten waren opgedoken over een mogelijke terugtrekking van Haspel, omdat ze vreest in de Senaat hard te worden aangepakt over haar rol bij omstreden ondervragingstechnieken van de CIA. "Mijn zeer gerespecteerde kandidate als CIA-directeur, Gina Haspel, ligt onder vuur omdat ze te hard optreedt tegen terroristen. Stel je voor, in deze erg gevaarlijke tijden hebben we een hooggekwalificeerde persoon, een vrouw, die de Democraten weg willen omdat ze te hard optreedt tegen het terrorisme", zo deelde Trump vandaag mee in een van zijn vele tweets.

Trump had in maart aangekondigd dat hij Haspel wilde benoemen tot nieuwe directeur van de CIA. In een stoelendans als gevolg van de aanhoudende ontslagen in Trumps entourage moet zij de plaats innemen van Mike Pompeo, die op zijn beurt Rex Tillerson was opgevolgd als minister van Buitenlandse Zaken.

Maar voor haar benoeming officieel wordt gemaakt, moet er nog een hele procedure worden afgehaspeld. Zo moet ze woensdag ondervraagd worden door de Senaat. De krant Washington Post had gisteren geschreven dat die ondervraging voor grondige twijfels had gezorgd bij de 61-jarige Haspel. Ze zou te kennen hebben gegeven dat ze zich wil terugtrekken, uit vrees om tijdens de hoorzitting hard te worden aangepakt over haar rol bij een omstreden ondervragingsprogramma van de CIA. Daarbij werd in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 in New York onder meer gebruikgemaakt van de marteltechniek waterboarding op terrorismeverdachten. Nog volgens Washington Post zou Trump erop hebben aangedrongen toch door te gaan met de benoeming.

Verschillende Democraten hebben al aangekondigd dat ze zich tegen de benoeming van Haspel zullen verzetten.

Bron: Belga