Direct naar artikelinhoud
In memoriam

Eric Geboers, afscheid van een Belgisch motorcross-icoon

Eric Geboers in 1989.Beeld Photo News

Voormalig wereldkampioen motorcross Eric Geboers is niet meer. Aan een waterplas in Mol werd vandaag met man en macht gezocht naar de 55-jarige Kempenaar, maar tevergeefs. Een portret van Eric Geboers, een van de beste Belgische motorcrossers ooit. 

De 55-jarige Eric Geboers sprong gisterenavond uit een plezierboot om een hond te redden, en kwam niet meer boven. De hulpdiensten zochten urenlang naar de ex-motorcrosser, maar alle hulp kwam te laat. We nemen afscheid van een Belgisch motorcrossicoon.

Wereldkampioen in de 125, 250 en 500 cc

Eric Geboers werd op 5 augustus 1962 geboren in de Noord-Limburgse gemeente Neerpelt. Als jongere broer van Sylvain Geboers, goed voor veertien GP-zeges op het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70, kwam Eric al snel in de motorcrosswereld terecht.

'The Kid', zoals zijn bijnaam luidde, kwam in de jaren 80 zijn broer aflossen aan de mondiale top van het motorcross. Zijn eerste GP won hij in Frankrijk in april 1980 op amper zeventienjarige leeftijd. In 1982 werd hij als twintigjarige knaap voor het eerst wereldkampioen in de 125cc, een jaar later schreef hij die klasse opnieuw op zijn naam. En dit was nog maar het begin. Geboers bleef goed presteren en in 1987 won hij de 250cc-klasse. Een jaar later deed hij daar zijn eerste titel in de 500cc bovenop. Geboers werd zo de eerste motorcrosser ooit die in alle drie klassen wereldkampioen werd. 

'The Kid' won zijn eerste GP in Frankrijk in april 1980 op amper 17-jarige leeftijd

Sportman van het jaar

En die prestatie – wereldkampioen worden in alle drie motorcrossklassen – leverde Geboers de prijs van Sportman van het jaar. Na Georges Jobé was hij pas de tweede motorcrosser die de prijs in de wacht kon slepen. En de ex-motorcrosser werd niet alleen gekroond tot Sportman van het jaar, hij kreeg ook de Nationale trofee voor sportverdienste.

Geboers won niet één maar twee keer het wereldkampioenschap in de 500cc. In 1990 werd het WK motorcross beslist in eigen land, op de Citadel van Namen. Geboers boekte zijn vijfde WK-titel, en het zou ook zijn laatste zijn. De dag na zijn wereldtitel zette de toen achtentwintigjarige Geboers verrassend een punt achter zijn profcarrière, waarin hij 38 GP's won. "Mentaal was het op", was zijn verklaring.

Geboers was de eerste motorcrosser ooit die in alle klassen, 125, 250 en 500 cc, wereldkampioen werd

Teammanager

Na zijn profcarrière ging Geboers onder meer aan de slag als organisator van verschillende GP's, waaronder de cross in Namen, waar hij in 1990 wereldkampioen werd. Hij richtte een helikopterbedrijf op 'EG Heliservice', dat in 2004 failliet verklaard werd. De vijfvoudige wereldkampioen was ook teammanager bij het Suzuki-team van zijn oudere broer Sylvain. 

Daar kreeg hij nationale toppers als Clément Desalle en Kevin Strijbos onder zijn hoede. Het avontuur bij Suzuki eindigde 2,5 jaar geleden toen Stefan Everts het team overnam.

Eric Geboers, hier tijdens een race in Frankrijk in 1990, het laatste jaar van zijn carrière als motorcrosser.Beeld Laurent Philippeau / Flickr

Geboers organiseerde ook al sinds 2007 de Grote Prijs van België motorcross in Lommel. De meervoudig wereldkampioen keek met lede ogen het verdwijnen van diverse circuits op Belgisch grondgebied aan. Hij ijverde actief voor het behoud van zijn door natuurorganisaties bedreigde sport.

Eric Geboers (1962-2018).Beeld Photo News
Eric Geboers in 1988.Beeld Photo News