Direct naar artikelinhoud
Uit het archief

Makers Jonas Geirnaert en Julie Mahieu over 'De dag': “Dit kroop toch in de kleren”

Jonas Geirnaert en Julie Mahieu.Beeld Wouter Van Vooren

Bijna een jaar na alle abonnees van Telenet Play krijgt vanavond ook de rest van Vlaanderen De dag te zien. U kunt hier het dubbelinterview met makers Jonas Geirnaert en Julie Mahieu (her)lezen.

Hoewel het voorlopig enkel te bekijken is door Telenet-abonnees, is De dag nu al een absolute hit. In de eerste drie weken werd de reeks al 500.000 keer opgevraagd. "We broeden al op een volgende project, maar het zal niet zo heavy zijn", vertelden de makers tijdens de FFG Talkies.

De dag, nu op Telenet en later op VIER, vertelt het verhaal van een gijzeling in een bank en werd geschreven door Woestijnvis-koppel Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. 

Tijdens de meest recente editie van de FFG Talkies, waarbij Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher in discussie gaat met Ben Van Alboom (chef cultuur bij De Morgen), Steven Tuffin (hoofdredacteur bij filmmagazine Vertigo) en digital storyteller Britt Valkenborghs, kwamen Geirnaert en Mahieu toelichting geven over hun project.

Het duo broedde tien jaar geleden al op hun eigen fictiereeks. "We wisten toen al dat we iets met internationaal allure wilden maken, iets wat er op dat moment nog niet was", aldus Mahieu. 

Uiteindelijk werd de reeks vijf jaar geleden concreter. "We hebben toen een lange reis gemaakt, en onderweg zijn we beginnen brainstormen en hebben we onze personages bedacht", vertelt Geirnaert. "Maar toen we terugkwamen, zat het productiehuis waarvoor we werkten - Woestijnvis - in moeilijk vaarwater. Het was het eerste jaar dat ze VIER hadden overgenomen en dat ging absoluut niet goed. Woestijnvis heeft ons toen gevraagd om mee het eerste seizoen van De ideale wereld te maken, waardoor ons project een jaar on hold stond."

Nadien ging het beter met Woestijnvis, en kon de productie van De dag worden opgestart. Geirnaert: "We hebben gevraagd om de reeks te maken die we wilden maken, met de middelen die ze nodig had. In vergelijking met veel andere reeksen hebben wij een deftig budget en voldoende draaidagen gekregen. Wij kussen dus onze beide pollekes dat dat mogelijk was, want dat is echt niet bij elk productiehuis of bij elk project het geval."

'Wij kussen dus onze beide pollekes dat dit mogelijk was'
Jonas Geirnaert

De reeks is intussen een feit, en sinds een maand op te vragen door Telenet-abonnees. Volgens hun cijfers is De dag nu al een absolute hit. In de eerste drie weken werd de reeks al 500.000 keer opgevraagd, 66 procent van de kijkers heeft de reeks ook binnen de week volledig uitgekeken. "We broeden al op een volgende project, maar het zal niet zo heavy zijn", verklapt Geirnaert. "Het wordt zo goed als zeker iets binnen een ander, niet zo’n zwaar genre. Want dit kroop toch in de kleren, en woog wat zwaarder dan comedy."

Luister hier naar de Talkies met Jonas Geirnaert en Julie Mahieu:

De volgende Talkies vindt plaats op 31/5 in De Krook (Gent)

De 12 afleveringen van De dag zijn integraal beschikbaar op Play en Play More van Telenet. VIER zendt de reeks dit najaar uit.