Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Piloten Brussel Airlines willen vanaf maandag staken: "Oplossing zoeken voor 34.000 passagiers"

Piloten Brussel Airlines willen vanaf maandag staken: "Oplossing zoeken voor 34.000 passagiers"
Beeld EPA

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag 14 en woensdag 16 mei het werk neer te leggen. Een vergadering met de directie vandaag leverde geen vooruitgang op in het conflict rond lonen, pensioen en de balans tussen werk en privé. 

"We hadden de directie eerder deze week opgeroepen om met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering niet", zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "We kunnen niet blijven wachten."

"Enorm teleurgesteld", reageerde ook Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de vergadering. "De directie verdaagt de inhoudelijke gesprekken naar maandag (wanneer er een nieuwe verzoeningsprocedure wordt opgestart, red.). Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

'De directie verdaagt de inhoudelijke gesprekken naar maandag. Dit heb ik nog nooit meegemaakt'
Filip Lemberechts, liberale vakbond ACLVB

Lang weekend blijft buiten schot

De bonden dienden een stakingsaanzegging in, nadat de piloten een voorstel van de directie met grote meerderheid hadden verworpen. Er was staking mogelijk vanaf nu vrijdag 11 mei, maar er is voor gekozen om de passagiers tijdens het Hemelvaartweekend rond niet te storen, aldus Buekenhout.

De directie stelde onder meer voor de piloten in 2019 3 procent extra te geven in de vorm van een zogenoemd cafetariaplan. In 2020 zou mogelijk eenzelfde verhoging volgen. Er lagen ook zes extra verlofdagen op tafel voor 60-plussers en een dossier om de jobs van piloten en ander vliegend personeel te erkennen als zwaar beroep. Ook over de arbeidsroosters zou nog worden gesproken.

'Er was staking mogelijk vanaf nu vrijdag 11 mei, maar er is voor gekozen om de passagiers tijdens het Hemelvaartweekend rond niet te storen'
Paul Buekenhout, christelijke bediendebond LBC-NVK

Geld terug

Brussels Airlines laat op zijn website al weten dat mensen met een ticket voor 14 of 16 mei hun reis kosteloos kunnen omboeken of hun geld kunnen terugkrijgen. Wie via een reisagentschap zijn ticket boekte, moet dat agentschap contacteren. Brussels Airlines werkt aan een aangepast vluchtschema.

Het zal nog maar de tweede staking zijn in de 16-jarige geschiedenis van Brussels Airlines. In 2013 staakten de piloten al eens een dag. De staking op woensdag 16 mei valt samen met de ruimere vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel.

Onzekerheid blijft

De onzekerheid over de integratie van Brussels Airlines in Eurowings speelt zeker ook een rol in het conflict. "Dit is ook een duidelijke oproep aan moedermaatschappij Lufthansa: kom met een duidelijk plan voor Brussels Airlines", zegt Buekenhout nog.

Het zal nog maar de tweede staking zijn in de 16-jarige geschiedenis van Brussels Airlines. In 2013 staakten de piloten al eens een dag. Bij Brussels Airlines werkt een 500-tal piloten.

De staking woensdag valt samen met de ruimere vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel.