Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Trump op ramkoers met Witte Huis-pers: "Zullen we jullie toestemming afnemen?"

Trump op ramkoers met Witte Huis-pers: "Zullen we jullie toestemming afnemen?"
Beeld EPA

Dat president Donald Trump een getroebleerde relatie heeft met een groot deel van de Amerikaanse pers, is geen geheim. Trump dreigt er nu zelfs mee hun perspasjes voor het Witte Huis af te nemen als ze niet stoppen met hun "negatief (fake)" nieuws.

"Het Fake News klopt overuren", tweette Trump. "Het blijkt dat dat ondanks het geweldige succes van de economie en al de rest, 91 procent van het nieuws van de kabelzenders negatief (Fake) is. Waarom werken we zo hard samen met de media als ze toch allamaal corrupt zijn? Hun toestemming afnemen?"

Trumps tweet wekte ongerustheid op bij de organisatie van Witte Huis-journalisten, de White House Correspondents' Association. Voorzitster Margaret Talev zei in een mededeling: "Sommigen mogen de opruiende taal van de president dan verdedigen, het is niet omdat hij nieuwsberichten niet leuk vindt, dat ze ook meteen vals nieuws zijn." 

"Een vrije pers moet kunnen schrijven over het goede, het slechte, het gedenkwaardige en het alledaagse, zonder angst of vooringenomenheid", aldus Talev nog. "Een president die een vrije en onafhankelijke pers verhindert te berichten over hoe onze republiek werkt, zou een onvergeeflijke aanval op het Eerste Amendement zijn."

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders weigerde op de dagelijkse persbriefing Trumps uitspraak in te trekken en hield het erop dat een vrije pers ook voor hem belangrijk is. "We hechten veel waarde aan een vrije pers en ik denk dat we dat elke dag tonen, niet alleen doordat ik hier sta en jullie vragen beantwoord zoals ik dat nu ook doe. Maar de pers heeft ook een verantwoordelijkheid om accurate informatie te brengen."

Twitter bericht wordt geladen...