Vijfsterrenbeweging en Lega hopen Italië "snel antwoorden te bieden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Italië hebben de extreemrechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging meegedeeld dat ze op een zucht van een regeerakkoord staan. Beide partijen hebben "aanzienlijke stappen voorwaarts" in de onderhandelingen over het premierschap en de samenstelling van de regering, zo stellen ze in een gemeenschappelijke mededeling. "We willen het land snel antwoorden en een politieke regering schenken." De mededeling werd verspreid na een vergadering tussen Lega-leider Matteo Salvini en zijn tegenhanger bij de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio. Later op de dag zou er een vergadering op technisch niveau over een regeerprogramma op de agenda staan.

Verwacht wordt dat Di Maio en Salvini aan de wieg staan van de meest eurosceptische regering die Italië ooit had. De coalitie tussen de uiterst rechtse Lega en de Vijfsterrenbeweging gaat volgens waarnemers voor heel wat spanningen met de Europese instellingen en andere hoofdsteden zorgen.

De twee partijen kwamen als winnaars uit de parlementsverkiezingen van 4 maart, maar de onderhandelingen over een nieuwe regering raakten maar niet van de grond. De doorbraak kwam er woensdagavond, toen ex-premier Silvio Berlusconi liet weten dat hij geen bezwaar maakte tegen een coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging. De centrumrechtse Forza Italia van Berlusconi had een verkiezingsalliantie met de Lega, maar de Vijfsterrenbeweging wou niet weten van een regering met Forza Italia.

Bron: Belga