Direct naar artikelinhoud

VS voegen nieuwe namen toe aan sanctielijst Iran

Steve Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën.Beeld AFP

Drie bedrijven en zes personen van Iraanse afkomst zijn op de sanctielijst van de VS geplaatst. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin hebben zij banden met de Iraanse Revolutionaire Garde.

De nieuwe sancties volgen op eerder deze week herstelde maatregelen, nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit het nucleaire Iran-akkoord. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump was het akkoord "eenzijdig" en had het nooit afgesloten mogen worden. "Het zal ook nooit leiden tot vrede", zo  zei hij. 

Trump scherpte na afloop van de terugtrekking bestaande sancties aan: andere landen kunnen vanaf nu ook gestraft worden als ze betrapt worden op handel met Iran. Trumps voorganger Barack Obama ondertekende het akkoord in 2015. Nadat Trump bekend maakte dat de VS zich zouden terugtrekken, reageerde de voormalige president uiterst kritisch.

Raketaanvallen

Enkele dagen nadat de VS uit het verbond stapten, bestookte Iran het Israëlisch grondgebied met raketten. Deze aanval wordt toegeschreven aan eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde. Israël sloeg terug en vuurde tientallen projectielen af.

Volgens Mnuchin hebben juist de mensen en bedrijven die aan de sanctielijst zijn toegevoegd miljoenen dollars naar de Garde doorgesluisd via de Verenigde Arabische Emiraten. Met dit geld zijn "kwaadaardige activiteiten" gefinancierd, aldus de minister. Hij beschuldigde ook de centrale bank van Iran en het Iraanse regime van het op deze manier helpen van de Garde. De sancties zijn bedoeld om financiering van de Garde en daaraan verwante groepen te bemoeilijken.

Het is voor inwoners en in de VS gevestigde bedrijven verboden om zaken te doen met personen en corporaties op de sanctielijst.

We moeten in staat kunnen zijn om naar hun militaire basissen te gaan om te zien of ze vals spelen of niet
Amerikaans president Donald Trump

Inspecties in nucleaire sites

Het Witte Huis wil voorts dat de inspecties in de nucleaire sites in Iran blijven plaatsvinden, zo deelde een vertegenwoordiger van de Amerikaanse overheid vandaag mee. Tijdens een meeting in de staat Indiana, in het noordoosten van de VS, verklaarde Trump gisterenavond al dat grondige inspecties noodzakelijk zullen blijven. "We moeten in staat kunnen blijven om naar een site te gaan en die te controleren. We moeten in staat kunnen zijn om naar hun militaire basissen te gaan om te zien of ze vals spelen of niet", aldus Trump.

Een bron binnen Amerikaanse regeringskringen verklaarde daarop aan het Franse persbureau AFP: "We rekenen erop dat Iran blijft doorgaan met de toepassing van het toegevoegd protocol en samenwerkt met het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap), ongeacht of het akkoord van kracht blijft of niet". Daarmee wordt verwezen naar een protocol dat toegevoegd werd aan het non-proliferatieverdrag, dat het bezit van kernwapens moet beperken.