Zestien buitenlandse arbeiders leven in erbarmelijke omstandigheden in Kortemark

© Google Maps

Bij een controle in een huis in Kortemark zijn dinsdagavond 16 buitenlandse arbeiders aangetroffen. Dat bevestigt het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. Burgemeester Toon Vancoillie vond dat er een einde moest gemaakt worden aan de onveilige leefsituatie.

Op het adres in de Koutermolenstraat stond officieel helemaal niemand ingeschreven. In werkelijkheid stelden buurtbewoners vast dat er heel wat verschillende mensen verbleven, die op de koop toe ook nog voor overlast zorgden. Op bestuurlijk vlak werd door de burgemeester beslist om een einde te maken aan deze onveilige situatie. Het pand werd ook onbewoonbaar verklaard.

Tijdens de controle werden vooral Spaanstalige bouwvakkers aangetroffen. De arbeiders werkten eigenlijk voor een Spaanse onderaannemer van een bedrijf uit Koekelare. Die BVBA werkte dan weer in onderaanneming voor bouwfirma Peter Verhelst uit Koekelare. Bij het arbeidsauditoraat liep al een dossier naar de praktijken van de onderaannemer, maar uiteraard wordt de rol van alle betrokken bedrijven onderzocht. Vooral de slechte leefomstandigheden wijzen in de richting van mensenhandel en sociale dumping. “We zullen het precieze statuut van die mensen onderzoeken. Uiteraard wordt ook de verloning en de huisvesting grondig bekeken”, aldus Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen