Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Dienstwagens Vlaamse ministers steeds 'groener'

Terwijl de meeste kabinetten vier of vijf dienstwagens gebruiken, doet het kabinet van CD&V-minister Joke Schauvliege het met drie wagens.Beeld Photo News

De dienstwagens van de Vlaamse ministers zijn een stuk zuiniger dan enkele jaren geleden. De gemiddelde ecoscore van de wagens op de Vlaamse kabinetten is op twee jaar tijd gestegen van 58,6 naar 70,1. De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt nog wat achterop, maar ook daar zijn de regels intussen aangescherpt. 

De dienstvoertuigen van de Vlaamse ministers worden jaar na jaar groener. Zo was de gemiddelde ecoscore van de Vlaamse dienstvoertuigen in 2010 nog 54,62. In 2015 was dat verbeterd naar 58,6 en volgens de laatste cijfers (van eind maart 2018) ligt de gemiddelde score intussen op 70,1.

De ecoscore geeft met een waarde van 1 tot 100 aan hoe milieuvriendelijk uw voertuig is. Hoe hoger de score, hoe beter voor het milieu.

De zuinigste

De zuinigste van de 39 dienstwagens op de Vlaamse kabinetten staat bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Diens nieuwe elektrische Hyundai haalt een score van 88. Twee dieselwagens op het kabinet van minister Liesbeth Homans (NV-A- en een dieselwagen op het kabinet van Sven Gatz (Open Vld) halen met 60 de laagste scores.

Op het kabinet-Homans benadrukt men dat de twee bewuste wagens poolwagens zijn die amper gebruikt worden en dat de minister zelf gebruik maakt van een groenere Volvo (met een score van 75). "Sowieso wordt bekeken of we die poolwagens nog wel zouden vervangen wanneer ze worden weggedaan", klinkt het nog.

'Ontdieselen'

Terwijl de meeste kabinetten vier of vijf dienstwagens gebruiken, doet het kabinet van CD&V-minister Joke Schauvliege het met drie wagens.

De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt wel wat achterop, niet alleen tegenover de kabinetten, maar ook tegenover het totale wagenpark. Zo bedroeg de gemiddelde ecoscore van het wagenpark van de Vlaamse overheid in 2016 (voor 2017 zijn er nog geen cijfers) 58,7 , terwijl het volledige Belgische wagenpark dat jaar afklopte op 59,3.

'Men kan moeilijk spreken over 'het goede voorbeeld' als de ecoscore van de auto's bij de gewone burger beter is dan die van de overheid'
Jos De MeyerCD&V-parlementslid

Vlaams minister Homans heeft de regels voor de Vlaamse overheid wel aangescherpt om het wagenpark te vergroenen en te 'ontdieselen'. Verder streeft de Vlaamse overheid naar een gemiddelde ecoscore van 67 tegen 2020 voor het volledige wagenpark. "Uit de cijfers blijkt dat men daar nog zeer ver van af staat", zegt CD&V-parlementslid Jos De Meyer, "en men kan ook moeilijk spreken over 'het goede voorbeeld' als de ecoscore van de auto's bij de gewone burger beter is dan die van de overheid".