Direct naar artikelinhoud
Moederdag

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde
Beeld Francesca Cesari

Voor haar project In the room maakte de Italiaanse fotografe Francesca Cesari portretten van vriendinnen en kennissen die borstvoeding geven. Het werden verheven beelden. 

Aan alle moeders die, net zoals op de foto’s hier, een staat van synergie bereiken met hun baby aan de borst. Die de magische kracht bezitten om de klok te stoppen, de wereld te laten stikken. Die baby’s laten zweven in dat niemandsland tussen slapen en wakker zijn, haast dronken van geluk. 

Geen Temptation Island-babe komt nog maar aan de enkels van jullie nonchalante schoonheid. Maar kan het jullie wat schelen. Jullie zijn godinnen. 

Laat je nooit neerhalen door de achterlijke gekken die bang zijn van een blote tepel op een terras, sabel hen neer met je beste Mona Lisa-face.

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde
Beeld Francesca Cesari

Aan alle moeders die het dagen of weken bleven proberen. Terwijl je lijf nog in puin lag door dat kind te baren, ­probeerde je jezelf er herhaaldelijk aan vast te pluggen (‘makkelijk hoor’, zei de vroedvrouw). Minstens negen keer per etmaal stond de kolfmachine op je te wachten. Een hoopje ellende voelde je je, terwijl je daar zat met je badjas op half­zeven. Na een kwartier gezoem en getrek had je hoogstens een bodempje als ­beloning. Knap dat je dan de moed vond om het op te geven, lekker tegen de stroom in omdat er bij jou weinig wilde stromen. Je behoort tot een hele generatie flesjesbaby’s en ziet die er soms ongezond uit?

Toen de knoop ­was doorgehakt en de kolfmachine ­verdwenen, toen had je tenminste een beetje rust, kon je eindelijk lekker in de zetel hangen met je blije baby, ­zonder dat er iets hoefde. Jullie zijn heldinnen.

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde
Beeld Francesca Cesari

Aan alle moeders die geen hangborsten willen ­riskeren en daarom op ­voorhand al de flesjes hadden ingeslagen. Het is oké. Laat je geen schuldgevoel aanpraten. Je weet tenminste wat je wilt, laat je niet van de wijs brengen door studies en heethoofden.

Je baby heeft er zoveel meer aan dat jij relaxed en happy in je schoenen staat, en staat de staat van je borsten (of om het even wat) dat in de weg, dan heb jij groot gelijk.

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde
Beeld Francesca Cesari

Aan alle moeders die on- en offline lopen te ­schreeuwen hoe het moet: er is niet één juiste manier om een moeder te zijn, er zijn net zoveel wegen als moeders. Misschien ben je toch een tikje onzeker wanneer je anderen zo krampachtig de basisbeginselen der borstvoeding probeert bij te spijkeren. Onzeker is oké, doodnormaal en meestal een teken van intelligentie.

Aan alle moeders die ontroerd kijken naar deze foto’s van andere moeders. Die de liefde erin herkennen, het geluk van huid tegen huid met je kind, weg van de wereld en geen later, alleen maar nu.

Aan alle moeders, gelukkige moederdag.

Een ode aan alle mama's: alleen maar liefde
Beeld Francesca Cesari

De foto’s van Francesca Cesari zijn vanaf 19 mei te zien in Magazzini Fotografici in Napels, magazzinifotografici.it

Ontdek meer van haar werk via francescacesari.com