Amerikaanse ambassade in Jeruzalem wordt ingehuldigd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem wordt maandag, op de 70ste verjaardag van de oprichting van de staat Israël, officieel geopend. President Trump zal zelf niet aanwezig zijn op de inhuldiging, blijkt uit een mededeling op de website van de Amerikaanse ambassade in Israël. Donald Trump wordt op de inhuldiging vertegenwoordigd door John Sullivan, de viceminister van Buitenlandse Zaken, en door zijn dochter en raadgeefster Ivanka Trump. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner zal aanwezig zijn.

De nieuwe ambassade zal gevestigd worden in Arnona, in het zuiden van Jeruzalem, in het gebouw van het Amerikaans Consulaat. De Amerikaanse ambassadeur in Israël is nog op zoek naar een locatie waar de ambassade tegen eind 2019 permanent terecht kan. Dan zou Amerikaanse ambassade in Jeruzalem volledig operationeel moeten zijn.

Op beslissing van Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem werd zowat overal ter wereld afkeurend gereageerd. De Belgische premier Charles Michel noemde de verhuis "een gevaar voor het belangrijke vredesproces". Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad, maar een VN-resolutie voorziet dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad zou worden van een ooit op te richten staat Palestina. De meeste landen hebben daarom hun Israëlische ambassade in Tel Aviv gevestigd om niet partijdig te zijn.

Toch treden een paar landen in de voetsporen van Trump. Guatemala is van plan om twee dagen na de Verenigde Staten zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, en ook de Paraguayaanse ambassade in Israël verhuist volgens Israëlische informatie deze maand nog naar Jeruzalem. Ook in Roemenië gingen er vorige maand stemmen op om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Bron: Belga