Direct naar artikelinhoud
VS stappen uit Iran-akkoord

Iran wil vasthouden aan nucleair akkoord

De Iraanse president Hassan Rouhani spreekt de bevolking toe op televisie.Beeld Photo News

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft aangegeven dat zijn land wil vasthouden aan het nucleair akkoord. Wel veroordeelde hij de beslissing van de Verenigde Staten om uit de deal te stappen.

“Als de overige vijf landen (China, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, RA) zich aan het akkoord houden, dan zullen wij er ondanks de wensen van de Verenigde Staten deel van blijven uitmaken”, zei Rouhani tijdens een gesprek op de staatstelevisie.

Afgelopen weekend begon de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif al aan een charmeoffensief. Zo bezocht hij onder meer China. “We hopen dat we met dit bezoek aan China en aan de andere landen een duidelijke toekomst kunnen creëren voor dit akkoord”, zei hij gisteren in Peking. In China klinkt het dat de tournee zorgt voor een beter begrip van de positie van Iran.

Rouhani vraagt dat de andere vijf landen Iran vrijwaren van eventuele sancties. De Britse premier Theresa May sprak verzoenende woorden tijdens een telefoongesprek met de Iraanse president. Zowel het Verenigd Koninkrijk als de andere Europese partners willen dat het akkoord blijft bestaan, zo gaf May aan. “De beide leiders zijn het eens over het belang van een voortdurende dialoog en kijken uit naar de vergadering van dinsdag in Brussel, waar de Britse, Duitse, Franse en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten.”