EU breidt sanctielijst uit naar aanleiding van Russische presidentsverkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie heeft vijf personen toegevoegd aan de sanctielijst die ze in 2014 opmaakte naar aanleiding van de Russische inmenging in Oekraïne. De vijf stonden op 18 maart jongstleden mee in voor de organisatie van de Russische presidentsverkiezingen op het schiereiland de Krim en in havenstad Sebastopol, twee gebieden die Rusland volgens de EU illegaal geannexeerd heeft. Door hun actieve medewerking aan de organisatie van de presidentsverkiezingen, die door Vladimir Poetin gewonnen werden, "verleenden ze steun en gaven ze uitvoering aan beleidsmaatregelen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen", luidt het in een mededeling van de Raad van de EU. De betrokkenen hebben leidinggevende taken in de verkiezingscommissies van de Krim of Sebastopol.

Op de Europese sanctielijst staan nu de namen van 155 personen en van 38 entiteiten. De maatregelen komen neer op een bevriezing van tegoeden en, voor de natuurlijke personen, een inreisverbod.

Deze sancties lopen nog minstens tot 15 september 2018. De economische sancties tegen Rusland, eveneens naar aanleiding van de Oekraïne-crisis, gelden zeker tot 31 juli. De inperking van de handel met de Krim en Sebastopol tot 23 juni.

bron: Belga