Direct naar artikelinhoud
Het weer

15 graden in Antwerpen, 25 in de Kempen? Niet zo gek in het voorjaar

Terwijl ze in de Kempen genoten van een warme lentezon, moest de kust het vandaag stellen met een magere 12 graden.Beeld BELGA

Er werden ons vandaag tropische temperaturen beloofd, tot wel 28 graden. Dat liep wel even anders. Nu ja, het hangt er maar vanaf: terwijl de kust het moest stellen met een magere 12 graden, bereikte het kwik in de Kempen wel vlot 25 graden. Dertien graden verschil, hoe kan dat?

"Typisch voor het voorjaar", zo noemt Jill Peeters, weervrouw bij VTM, dat temperatuurverschil. De verklaring begint bij het wolkendek, dat vandaag trager dan voorspeld wilde wijken voor de zon. "Op de plekken waar de zon er uiteindelijk door kwam, ging het snel: per uur steeg de temperatuur met 3 graden." Zo bereikten de Kempen en het oosten van het land in de late namiddag toch 25 graden.

Ondertussen bleven de wolken wel hangen boven Oost- en West-Vlaanderen. "De zee is in deze periode ook nog niet opgewarmd, dus de lucht die van daar komt is nog heel vochtig en kil. Die lucht is vandaag boven het westen van het land blijven plakken." De as tussen Brussel en Antwerpen zat pal tussen dat warme oosten en frisse westen, en haalde een graad of 16. 

"Zo'n temperatuursverschil is geen dagelijkse kost, maar niet uitzonderlijk in het voorjaar", vertelt Peeters. "In Nederland was de kloof nog groter: het binnenland, tegen de Duitse grens, haalde 27 graden, terwijl ze het aan zee met 10 graden moesten stellen."